MF DNES

Na třetí poctu Ježkovi stačí tři minuty

- Ondřej Bezr redaktor MF DNES

Album jazzového kytaristy Libora Šmoldase s názvem Blue je za poslední rok už třetí poctou Jaroslavu Ježkovi, jehož 110. výročí narození si připomínám­e. Nejprve přišel Ondřej Ruml s milými verzemi v aranžmá Mateje Benka, po něm s folkovější­m pojetím Miroslav Paleček a teď tu máme pohled čistě instrument­ální. Což je na české scéně dost velký unikát – málokterý český hráč si troufne na (téměř) čistě sólovou desku.

Nebezpečí pocitu jisté uniformity, kterému se nelze vyhnout ani při poslechu podobně pojatých nahrávek světových velikánů kalibru Joea Passe, relativizu­je Šmoldas velmi šikovně. Jednak už tématem alba, totiž zpracování­m písniček, jejichž většinu zná skutečně snad každý Čech, byť se tu nejde jen po Ježkově „best of“. A za druhé uměřeností stopáže nahrávek. Velká část z nich si vystačí s necelými třemi minutami, do kterých se vejde jak známé melodické téma, na které se i vnímavý nejazzový posluchač chytne, tak rozvedení po způsobu hraní světových jazzových standardů a improvizac­e.

Řečené však neplatí stoprocent­ně. Šmoldas si pozval pár hostů, s Davidem Dorůžkou si vystřihl přátelský kytarový duel plný vzájemného respektu na bázi Stonožky. Robert Balzar se přidal v Nebi na zemi včetně celkem kuriózního rozehrání ústřední melodie na kontrabas. A Vousatý svět dostal reinhardto­vský nátěr spojením s kytaristou Tomášem Mikou.

Tečku za ježkovským albem učinil protagonis­ta trochu zbytečnou vlastní skladbičko­u Left Too Soon.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia