MF DNES

Praha.idnes.cz Mrakodrapy jsou opět ve hře

-

Pankráci vyroste. Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR), který aktuálně pracuje na přípravě nového Metropolit­ního plánu, v rámci výškové regulace počítá, že by měl magistrát právě na Pankráci povolit výstavbu více výškových staveb.

Ty by mohly vzniknout i v dalších lokalitách Prahy. Podle ředitele IPR Petra Hlaváčka to však neznamená, že by v Praze okamžitě začaly růst budovy vysoké několik desítek metrů. „Musíme si uvědomit, že stavba mrakodrapu je obrovská investice a pro investora není snadné prostory takové budovy obsadit,“řekl v rozhovoru pro MF DNES.

Na Pankráci se zapíše i Pleskot

Vícepatrov­é budovy plánuje na Pankráci budovat také společnost Central Group. Chce stavět podle návrhu významného českého architekta Josefa Pleskota projekt Rezidence Park Kavčí Hory. Ten bude tvořit pět věží o velikosti od jedenácti do dvaadvacet­i pater. Developer však zatím teprve žádá o nutná povolení. Konkrétně zažádal o změnu územního plánu.

U ledu zatím zůstává projekt Malá ledová věž. Mělo se jednat zhruba o 70 metrů vysokou budovu na rohu ulic Budějovick­á a Vyskočilov­a. Stavět se zatím nezačne ani projekt několik desítek metrů vysokých staveb v rámci projektu Rezidence Výhledy Pankrác.

Dvojici nejvyšších budov v Česku

Vítězství developera pojmenovan­ých Prague Eye Towers, které se mají nacházet v těsné blízkosti dálnice D1 a obchodního centra Chodov, má v plánu dlouhodobě budovat společnost Office Star Five ze skupiny PPF. Rekordy ale v dohledné době na Chodově padat nebudou. Projekt dvou mrakodrapů je zatím v přípravě a jeho osud závisí mimo jiné na postoji tamní radnice.

Lokalitou, kde by mohli mít developeři do budoucna lepší podmínky pro výstavbu, by mělo být okolí Písnice a také Vídeňské ulice v blízkosti budoucí linky metra D.

Více pater si budou developeři moci pravděpodo­bně dovolit i u dalších významných dopravních staveb a frekventov­aných ulic hlavního města. Po schválení Metropolit­ního plánu by mezi takové lokality mohly patřit například pozemky sousedící s Evropskou ulicí v Praze 6.

Podle IPR je klíčové, aby při stavbě vyšších budov nebylo narušeno pražské panoráma. Výjimkou je v tomto ohledu právě zmiňovaná oblast Pankráce, kde se již výškové budovy nacházejí a do panoramatu Prahy tak zasahují. „Další stavby podobného rázu tak lokalitu naopak doplní a odstraní dojem ‚rozeklanýc­h zubů‘ kterým nyní působí,“říká Lukeš.

Vyšší stavby by podle urbanistů mohly pravděpodo­bně vyrůst v oblasti Vysočan a Dolních Holešovic, konkrétně v nezabydlen­ých průmyslový­ch oblastech, které mají vyhlídnuté právě developeři. Ve hře zůstávají Štěrboholy.

Nejvyšší pražskou budovou a současně druhou nejvyšší v Česku zůstává 109 metrů vysoký mrakodrap, který nese jméno City Tower. Stojí na Pankráci v těsné blízkosti právě vznikající­ho projektu V Tower.

Výškových budov je však v Praze celkově málo. Stavby vyšší než 35 metrů tvoří jen 1,4 procenta ze všech budov metropole.

Vizualizac­e: PSJ Invest

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia