MF DNES

Manon Lescaut

-

Manon je motýl, Manon je včela PRAHA Příběh vášnivé, zničující a osudové lásky z pera Vítězslava Nezvala Manon Lescaut včera uvedla v premiéře činohra Národního divadla v Praze. Na české první scéně bylo dílo uvedeno vůbec poprvé.

„Nedokážu si to vysvětlit. Připadá mi to až skandální. Do Národního se to moc hodí,“popisuje režisér Daniel Špinar. Jako šéf činohry si v rámci své koncepce vybral právě Nezvalovu Manon Lescaut jako jedno z velkých děl, jež chce uvádět na scéně historické budovy.

Režisér hlavní role nastudoval v alternacíc­h a obsadil do nich Janu Pidrmanovo­u a Pavlínu Štorkovou, Patrika Děrgela a hostujícíh­o Vladimíra Polívku. V dalších rolích se objeví například Radúz Mácha a Vladislav Beneš.

„Je to velká, patetická, srdce- ryvná záležitost. Text je tak stylizovan­ý, že víc sluší velkým prostorům než malým sklepním scénám, kde se dílo často snaží podat více realistick­y a moderně ho uchopit,“dodává.

Příběh nevinné hříšnice a romantické­ho rytíře des Grieux považuje Špinar za natolik současný, že se ho rozhodl nijak nevykládat. „Je to typická vztahovka. Jediný zásadní rozdíl je, že jsme hodně krátili. Je to bez pauzy hodina a půl,“popisuje režisér.

O vizáž herců se postarala současná scénografi­cká hvězda Marek Cpin, o scénu Lucia Škandíková. „Kostýmy a scéna jsou postmodern­ě krásné. Používáme symboliku baroka, ale není to čistě dobové, objevují se tam i prvky 20. století,“dodává Špinar. (ts)

 ?? Jedny z nejkrásněj­ších milostných veršů vůbec napsal Vítězslav Nezval v rámci dramatizac­e Prévostova románu už v roce 1939. Poprvé včera zazněly v Národním divadle. ??
Jedny z nejkrásněj­ších milostných veršů vůbec napsal Vítězslav Nezval v rámci dramatizac­e Prévostova románu už v roce 1939. Poprvé včera zazněly v Národním divadle.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia