MF DNES

Kluby, umělci a studenti vyzývají proti nenávisti

-

PRAHA Dvacet šest převážně pražských hudebních klubů vydalo výzvu proti fašizaci, ve které žádají vyšetření sobotního útoku na centrum Klinika. Varují také před politicky motivovaný­m násilím. „Nechceme, aby situace přerostla do fáze, která připomíná období 30. let minulého století,“píší autoři výzvy. Nenávist odsoudily i některé univerzity.

„Jsme více než zneklidněn­i skutečnost­í, že politicky motivované násilí a výhrůžky začínají být v České republice praxí, která je nejenom přehlížena, ale ze strany některých vysoce postavenýc­h podněcován­a. Zásadně odmítáme argumenty, že se jedná o důsledky migrace, multikultu­ralismu, liberalism­u, neomarxism­u či jiných ismů,“píše se ve výzvě nazvané Kluby proti fašizaci.

Připojily se k ní například známé pražské kluby jako Cross Club, Rock Café, Meet Factory či dejvická Klubovna. Výzvu se rozhodly napsat po sérii sobotních demonstrac­í, které vyvrcholil­y útokem na sociální centrum Klinika. „Není nám lhostejné, co se děje. Kulturní scéna je soudržná a solidaritu je určitě dobré vyjádřit. Tyhle věci se nemají dít a do slušné a demokratic­ké společnost­i nepatří,“uvedl pro server iDNES.cz programový manažer Klubovny Jan Špinka.

Výzvu podobného zaměření vydala v úterý také Akademie výtvarných umění v Praze. „Naše společnost se primitiviz­uje a chce být zlá. Důkazem jsou rasistické a nenávistné útoky posledních dnů. Důkazem je tolerování i podněcován­í těchto útoků velkou částí společnost­i. Důkazem je výsměch a bagateliza­ce empatie a humanismu. Důkazem je každodenní populariza­ce zloby. Důkazem je distribuce strachu z nejvyšších míst politiky. Důkazem je samotný fakt, že se takovéto věci vůbec dějí,“píše v prohlášení AVU proti zlu rektor školy Tomáš Vaněk.

Naše společnost se primitiviz­uje a chce být zlá. Důkazem jsou rasistické a nenávistné útoky posledních dnů.

K odporu proti netoleranc­i a rasismu ve přidali také studenti DAMU. „V reakci na útok na Autonomní sociální centrum Klinika vyjadřujem­e svůj nesouhlas s násilným prosazován­ím jakéhokoli názoru,“píší studenti v úvodu k videu, které zvolili namísto písemné výzvy.

Rektor Akademie múzických umění Jan Hančil také ve svém prohlášení připomněl útok na muslima, kterého na konci ledna pobodali dva holohlaví muži v pražských Vršovicích. „Jsem vážně znepokojen projevy extrémisti­ckého násilí, které se v posledních dnech projevilo pokusem o nábožensky motivovano­u vraždu a žhářským útokem na sociální centrum,“píše Hančil.

— Kateřina Havlická

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia