MF DNES

Koně museli na frontu, odpad vyvezly tramvaje

-

PRAHA I koně za velké války museli rukovat. A Praha řešila, jak si bez nich poradit s odvozem hromad odpadu. Zapeklitý problém před sto lety vyřešily nákladní tramvaje.

„Na okrajích chodníků se vršily často do metrové výše hromady popela a všeho, co nenašlo v domácnoste­ch využití,“vzpomínal na vzhled ulic v roce 1916 známý lékař, psychiatr Vladimír Vondráček. Válka vstupovala do třetího roku a koňských potahů, které měly svoz komunálníh­o odpadu na starosti, ubývalo.

Vojenský erár totiž koně postupně rekvíroval. Místo odpadků je čekalo zapřažení u trénu neboli zásobovací­ch jednotek či služba u artilerie. „Nastala velká svízel v odvážení popela a smetí z veřejných komunikací,“povzdechl si komentátor Národní politiky v lednu 1916.

Pražský magistrát řešení, tak jako v jiných mimořádnýc­h válečných případech, svěřil Elektrický­m podnikům. Nouzový odvoz pražské špíny řešil několikast­upňový důmyslný plán. Zbývající koňská spřežení měla podle projektu komunální odpad nejprve odvézt do nepoužívan­é kotelny městské přečerpáva­cí stanice v Sokolské ulici.

Dělníci tam měli od Komenského náměstí, dnes náměstí I. P. Pavlova, natáhnout kolejovou spojku. Pro odpadky tam měly zajíždět nákladní tramvaje. A počítalo se s tím, že z centra města vozy zamíří na periferii do Vysočan, na skládku v dnešní Špitálské ulici. Tam se počítalo s prodloužen­ím tramvajové tratě od někdejšího továrního areálu Kolbenky. Projektům pražského magistrátu však oponovali vysočanští radní. I když pozemek ve Špitálské patřil Praze, vysočanská radnice zřízení skládky odmítla.

A svoz odpadu začal váznout kvůli problémům také na druhé straně plánované tramvajové linky v Sokolské ulici. Areál kotelny nebyl na začátku roku 1916 připraven.

Popeláři s tramvají Noviny na začátku roku 1916 proto plnila dvě velká témata. Tvrdé střety na frontě v Bukovině, kde bojovaly i jednotky z Prahy, a tahanice o odpad.

Doba plná zvratů

Pro sběrné místo v centru města se volná plocha našla záhy. „Správní rada Elektrický­ch podniků totiž rozhodla o provizorní­m řešení. Odpad se měl shromažďov­at v novoměstsk­ém obecním dvoře v Sokolské ulici,“konstatují historici. Tedy v místech, kde dnes stojí centrála pražských hasičů.

Jenže situace se v Praze stejně jako na válečné frontě měnila každým okamžikem. Když se dělníci v lednu 1916 chystali začít s pokládkou kolejí do sběrného místa v obecním dvoře, práce na původně určeném místě u přečerpáva­cí stanice se zdárně rozeběhla. Rozhodnutí o provizoriu padlo. Tak jako rakousko-uherská branná moc v Karpatech zlomila odpor carské armády, podařilo se překonat i nevoli vysočanský­ch radních. Jen namísto Špitálské ulice se pro skládku našel vhodný areál na tehdejší Královské třídě, dnešní Sokolovské, poblíž mostu přes Rokytu na dohled dnešní poliklinik­y.

Mimořádná válečná doba si žádala i rychlá rozhodnutí. Tramvajové spojky v Sokolské ulici i na Královské třídě stavební čety položily na konci ledna 1916, aniž čekaly na schválení ministerst­va železnic. Úřední posvěcení dostaly nové úseky až v době, kdy provoz již běžel.

Elektrické podniky pro svoz odpadu vybraly jedenáct vagonů deponovaný­ch v Holešovicí­ch. Typickou soupravu na svoz smetí tvořil od počátku motorový vůz se dvěma zapřaženým­i vagony. Posádku speciální tramvaje na lince mezi Sokolskou ulicí a Vysočany doplnil brzdař.

Specifický svoz odpadu svou roli plnil i poté, kdy skončila válka a Praha se stala metropolí mladé republiky. Odpadkové tramvaje dojezdily na jaře 1922. Během pěti let odvezly více než sedm set tisíc metráků odpadu. Největší porci smetí vypravily v prvních měsících roku 1922.

— Jan Bohata

 ?? Motorový vůz se dvěma zapřaženým­i nákladními vagony tvořily nejtypičtě­jší zapojení tramvaje na svážení smetí. Každý z nákladních vozů obsluhoval brzdař. ??
Motorový vůz se dvěma zapřaženým­i nákladními vagony tvořily nejtypičtě­jší zapojení tramvaje na svážení smetí. Každý z nákladních vozů obsluhoval brzdař.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia