MF DNES

Radní jsou k dispozici on-line. Odpovědět jim už netrvá měsíce

- Martin Bajtler Jakub Heller redaktoři MF DNES

PRAHA „Proč neodpovídá­te na naše dotazy?“ptali se ještě před rokem Pražané v on-line aplikaci Dotazy radním. Ta slibovala zjednoduše­ní komunikace mezi magistrátn­ími politiky a obyvateli města. Dlouho to ale vypadalo, že půjde spíše o fiasko. „Jednu dobu například někteří radní na otázky vůbec neodpovída­li, a když už, tak stylem: děkujeme za dotaz, odpovíme později,“říká Tereza Kněžourkov­á, předsedkyn­ě občanské iniciativy Pražské fórum, která aplikaci pro město v květnu 2014 připravila a dodnes ji spravuje.

Situace se ale od té doby výrazně zlepšila. Většině radních se daří otázky zodpovídat téměř okamžitě. I přesto ale zůstává několik desítek z nich bez odpovědi, ačkoliv jsou třeba i měsíc staré. Největším „hříšníkem“je v tomhle ohledu zdánlivě radní Petr Dolínek (ČSSD), který nestihl vyřídit čtrnáct dotazů. V jeho případě je ale třeba přimhouřit oko, jelikož v počtu otázek své kolegy výrazně převyšuje. Přišlo mu jich 249. Vysvětluje si to tím, že má na starosti dopravu, která se týká každého Pražana. „Je to časově velmi náročné, protože dotazy nepřicháze­jí jen touto formou, ale řada občanů mi píše i na e-mail,“říká.

Druhou v pořadí je s 98 dotazy primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Ta se přitom zpočátku využívání aplikace bránila a Pražany odkazovala na svůj e-mail. „Služba se rozhodně osvědčila. Je důležité, abychom s lidmi komunikova­li, a oni se tak mohli informovat přímo u zdroje,“pochvaluje si dnes aplikaci primátorka. Podle Kněžourkov­é jsou ohlasy Pražanů na tuto možnost komunikace s vedením metropole veskrze pozitivní. „Hlavní přidaná hodnota aplikace je v tom, že všechny dotazy i odpovědi jsou vidět na internetu, takže se Pražané nemusí dotazovat radních každý zvlášť,“dodává.

Kvalita odpovědí se u jednotlivý­ch radních i otázek liší. Například radní Dolínek často reaguje velmi obsáhle. Jedna z jeho odpovědí má dokonce přes sedm tisíc zna- ků, čili čtyři normostran­y. Většina jeho kolegů se ale omezuje na kratší vyjádření. V některých případech možná až na příliš krátké. Například primátorka občas odpovídá jedinou větou, a to i na komplexní otázky. Jindy se ale i ona dokáže rozepsat.

Ani systém dotazování není bez chyb. „Pokud by někdo z asistentů radních otázku vymazal, tak si toho jen těžko všimneme. Víme o dvou takových případech, ale teoreticky jich mohlo být víc,“říká Kněžourko- vá. Podle tiskového mluvčího magistrátu Víta Hofmana šlo v těchto případech o zdvojené dotazy.

Pražské fórum by chtělo aplikaci předat pod správu magistrátu. Je podle nich ale potřeba nejdříve podobné problémy vyřešit. „To se dělá těžko, když oblast IT nemá v gesci žádný radní a na příslušném odboru stále chybí ředitel,“dodává Kněžourkov­á. Tiskové oddělení podle Hofmana právě posuzuje využitelno­st aplikace a až poté rozhodne o jejím dalším osudu.

Pražané už téměř dva roky oslovují magistrátn­í radní prostředni­ctvím internetov­é aplikace.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia