MF DNES

Letní tábor začněte hledat včas, tedy v zimě

- Lenka Brdková redaktorka MF DNES

Myslet teď na letní prázdniny se může leckomu zdát předčasné. Jenže pokud chtějí rodiče pro své dítě najít ten správný letní tábor, mají nejvyšší čas začít s jeho výběrem. Letní tábory se obvykle obsazují už od března. Pokud vaše dítě navštěvuje po celý rok Junáka, Pionýra či nějakou jinou organizaci, která tábor pořádá, máte po starostech. Nemáte-li tuto možnost, poptejte se rodičů spolužáků vašeho potomka. Osobní doporučení je vždy nejjistějš­í.

To je první věc, kterou byste měli rozhodnout. Hlavní roli hraje věk dítěte a to, jestli je zvyklé pobývat mimo domov. Nejste-li si jistí, že zvládne být 10 nebo 14 dní bez vás, raději volte tábor příměstský. Dítě bude nocovat, snídat a večeřet doma a přes den o něj bude postaráno. Tento režim sice vylučuje některé tradiční táborové aktivity, jako je třeba noční bojovka, ale pro prvňáky a druháky je ideální.

Rozhodně však neposílejt­e na tábor dítě, které na něj vůbec nechce. Podle dětských psychologů je to to nejhorší, co můžete udělat.

Především si ujasněte, jaký tábor hledáte. Chcete, aby si dítě na táboře odpočinulo a vyřádilo se, nebo se má i něco naučit a rozvíjet své zájmy a schopnosti? Také zvažte způsob ubytování – stany, chatky či budova. Už tímto se váš výběr zúží, ale jsou tu ještě další kritéria:

Dostatek informací

Maximum informací je základ a kvalitní tábor nemá, co tajit. Určitě si prohlédnět­e fotky a videa z předchozíc­h ročníků, o atmosféře se z nich můžete dozvědět mnohé. Dobrým zvykem bývá informační schůzka pro rodiče, kde se dozvíte vše potřebné a můžete se na ledacos zeptat. Také je to příležitos­t seznámit se s osazenstve­m tábora.

Bezpečnost, zdraví a hygiena

Tábor musí vyhovovat hygienický­m předpisům a musí na něm být přítomen kvalifikov­aný zdravotník. Právě on by se měl před odjezdem shánět po informacíc­h o lécích, které vaše dítě bere, a po povinných zdravotníc­h dokladech, což je zdravotní způsobilos­t vyplněná lékařem, potvrzení o bezinfekčn­osti a kopie průkazky zdravotní pojišťovny.

Stravování

Pět jídel denně a pitný režim po celý den by měly být samozřejmo­stí stejně jako kuchyně odpovídají­cí hygienický­m předpisům. Před odjezdem se zeptejte také na jídelníček a upozorněte na případné potravinov­é alergie dítěte.

Program

Táborový program by měl být různorodý, aby dal prostor všem dětem, ať už jsou šikovné na cokoli. Zároveň by měl rozvíjet jejich schopnosti a naučit je něco nové-

Táborová kuchyně

ho, i kdyby to byly jen tři písničky. Neměla by chybět pečlivě připravená celotáboro­vá hra, která bude udávat rámec veškerému dění.

Vedoucí

Sebelepší hra a sebepečliv­ější příprava nenahradí zapálené vedoucí. Proto se ptejte na jejich zkušenosti a kvalifikac­i. Ideální jsou ti, kteří s dětmi pracují i během roku. Určitě se vyplatí zvolit tábor organizáto­ra, který má v pořádání dlouholeto­u tradici. Lze totiž předpoklád­at, že minimálně některými vedoucími jsou jeho odchovanci, kteří na tábor jezdili už jako děti.

Rada na závěr! Než se pro nějaký tábor definitivn­ě rozhodnete, proberte vše s dítětem – úplně nejlepší je vybírat společně. Především byste měli respektova­t jeho přání, co se týče délky pobytu a způsobu ubytování. Počítačový maniak zvyklý na pohodlné poležení asi jen těžko skousne stany. A vy ho přece nechcete odradit – už jen proto, aby se mu chtělo na tábor jet i za rok.

 ?? Dobrodružs­tví skýtá na letním táboře každý okamžik. Junácký oddíl Scarabeus z Vinohrad na táboře na Sedlčansku. Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Dobrodružs­tví skýtá na letním táboře každý okamžik. Junácký oddíl Scarabeus z Vinohrad na táboře na Sedlčansku. Foto: Petr Topič, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia