MF DNES

Další zlato Soukalové! A glóbus je zase blíž

- Ondřej Novotný reportér MF DNES

Nejlepší výchozí pozice PRESQUE ISLE Dokola opatrně opakuje, kolik závodů zbývá do konce sezony, co vše se může přihodit, jak daleko má k zisku velkého křišťálové­ho glóbu...

Jenže zároveň se mu biatlonist­ka Gabriela Soukalová stále víc a víc blíží.

Včera udělala další významný krok: vyhrála sprint Světového po- háru v americkém Presque Isle, celkově si připsala jedenáctý triumf kariéry a navýšila vedení v průběžném pořadí Světového poháru na 115 bodů před Dorotheou Wiererovou. Třetí Marie Dorinová Habertová ztrácí o osm bodů víc.

„Dobrý náskok,“uznala Soukalová pro biatlon.cz. „Ale důležité bude, abych vydržela zdravá.“

V desetitisí­covém venkovském městečku na severových­odě Ameriky se odehrával takřka přímý souboj o glóbus. Vedoucí Soukalová vyrazila na trať s osmičkou, hned po ní její pronásledo­vatelka Wiererová, s šestkou jela další z širšího okruhu kandidátek na celkový triumf Kaisa Mäkäräinen­ová.

Ta zvládla první střelbu čistě a tradičně po trati letěla, rázem byla velkou favoritkou na výhru. Ale bezchybně pálila i Soukalová, jen Wiererová musela na trestný okruh.

Teplota se ocitla několik stupňů pod nulou, u tratě mrzlo nepříliš početné publikum. A sledovalo drama. Do boje o stupně vítězů se nečekaně zapojila domácí Susan Dunkleeová. A z druhé vlny útočila Marie Dorinová Habertová, další z kandidátek na velký glóbus. Druhá střelba měla rozhodnout. Jako první přijela Mäkäräinen­ová a selhala. Poslední ranou se připravila o pódium, možná i o vítězství. Pak Soukalová: znovu nula! Zato Wiererová opět chybovala. Češka pádila do cíle, ve finiši se předklonil­a a vydechla. Na oslavy bylo tou dobou ještě brzo.

Po trati se řítila Francouzka Dorinová Habertová, od první střelby lídryně pořadí. Věděla, o co na druhé položce pálí a pečlivě si hlídala každou ránu.

Čtyři výstřely mířily přesně. Ale tím posledním selhala! Pak už byla cesta k vítězství Soukalové volná. „Přitom jsem se necítila ani na to, že bych mohla odstartova­t. Shodou okolností ale ve startovní bráně ze mě všechno spadlo. Nohy se mi najednou rozvázaly,“řekla.

A nebyla jedinou úspěšnou Češkou: spokojená mohla být i desátá Veronika Vítková, běžecky se blýsk-

Osmnáctý závod sezony. Poosmnácté v elitní desítce. Podeváté na stupních vítězů. A třetí triumf! Obdivuhodn­á jízda Gabriely Soukalové pokračuje.

la také devatenáct­á Lucie Charvátová. To u mužů se při absenci nemocného Ondřeje Moravce vyšvihl výše jen čtrnáctý Michal Šlesingr.

Především umístění žen vzbuzují naděje i pro dnešní stíhací závod: muži k němu vyjedou v 17.30 SEČ, Soukalová vyrazí před davem pronásledo­vatelek v 19.10. A hra o glóbus se třeba zase o něco vyjasní.

 ?? Gabriela Soukalová vyrazí do dnešní stíhačky jako první. On-line reportáž sledujte od 19.10 na sport.idnes.cz. Foto: Petr Slavík ??
Gabriela Soukalová vyrazí do dnešní stíhačky jako první. On-line reportáž sledujte od 19.10 na sport.idnes.cz. Foto: Petr Slavík
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia