MF DNES

Čím může být lepší liga za 100 milionů?

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Myslíte si, že šestnáct účastníků je pro českou ligu příliš? Fotbalovým vládcům to nevadí. Naopak jsou rádi soutěž, která poslední půlrok ponese název Synot liga, považují za přitažlivo­u. Jen by rádi dostávali víc peněz za televizní práva. Nyní si kluby rozdělují zhruba 100 milionů.

O kolik je škodovka levnější?

„Samozřejmě se nemůžeme srovnávat s Anglií nebo Německem, to je stejný rozdíl jako mezi škodou a bentley. Škodovka není špatné auto, jen je určené pro jinou cílovou skupinu. Přesto si myslím, že český fotbal je zajímavá obchodní příležitos­t. Z mého pohledu je Synot liga pořád podhodnoce­ná,“tvrdí ligový šéf Dušan Svoboda.

Jak by se měla liga zatraktivn­it, aby se mohla prodávat za víc? Čím ji vylepšit? Pár nápadů by bylo, ovšem redukce účastníků mezi ně nepatří.

Češi by se mohli vydat třeba za modelem, který už pár let zkoušejí jinde v Evropě. Soutěže gradují speciálním­i zápasy mezi nejlepšími.

Tabulka by se mohla v posledních týdnech rozdělit, horší polovina by hrála o záchranu, lepší o titul. Jako například v Polsku, kde se tabulka po základní části rozdělí a body se před závěrem vydělí dvěma.

„Čekám bouřlivou debatu, protože fotbal je neuvěřitel­ně konzervati­vní prostředí,“reagoval Svoboda.

Říkejme tomu třeba baráž, což je docela zajímavý tip, jak soutěžím dodat říz a fanouškům přinést zábavu. Z konfrontac­e silných by navíc těžila i reprezenta­ce, kterou letos čeká mistrovstv­í Evropy ve Francii.

Máte rádi statistiky? Obraťte list

Téměř nereálnou možností je vyřazovací část po hokejovém vzoru, což všem soutěžím daruje neopakovat­elné zápletky.

Pro jarní část, která vypukne právě dnes, zůstane lize totožný sys- tém. Na změny není čas ani prostor. Přesto může soutěž svůj kredit pozvednout. Pokud bude přinejmenš­ím tak pestrá jako na podzim, kdy za 128 zápasů padlo 379 gólů. V průměru jsou to téměř 3 branky na utkání, což je vynikající číslo.

MF DNES pro vás během zimní pauzy připravila unikátní rozbor všech podzimních gólů.

Tušíte, jaký poločas bývá střelecky plodnější?

Kolik procent gólů padá z rohových kopů a penalt?

Čím a odkud se nejčastěji trefuje elitní kanonýr Lafata?

Rozhodně si nenechte ujít detailní statistiky na straně 17.

Co si přát, než všechno začne?

Gólový ohňostroj není jen pro čtenáře, kteří si libují ve statistiká­ch. Dozvíte se, že Bohemians skórují nejčastěji hlavou. Sparta mívá drtivé závěry a Plzeň téměř nedostává góly v prvním poločase.

Právě mezi Spartou a Plzní se téměř jistě rozhodne, kdo bude letošním mistrem. Plzeňský obhájce má zatím tříbodový náskok.

Dostihy právě začínají. Sparta zítra startuje ve Zlíně, Plzeň čeká nedělní duel na Slovácku. Sázkové kanceláře mírně favorizují Plzeň.

Těsně před jarním výkopem si vzal slovo fotbalový předseda Miroslav Pelta a řekl: „Přál bych si, abychom viděli hodně kvalitních a zajímavých zápasů. Aby všechno proběhlo v duchu fair-play. Aby se hráčům vyhýbala zranění a aby to pro ně byla dobrá příprava pro mistrovstv­í Evropy.“

A my si třeba přejme, ať padá ještě víc gólů.

Čím víc, tím líp.

Sparta, nebo Plzeň?

 ?? Pohled na tabulku fotbalové ligy před jarní částí favorizuje na titul pouze tyto dva týmy. Na podzim vyhrála Plzeň doma 2:1, jarní odveta se bude hrát předposled­ní dubnový víkend. ??
Pohled na tabulku fotbalové ligy před jarní částí favorizuje na titul pouze tyto dva týmy. Na podzim vyhrála Plzeň doma 2:1, jarní odveta se bude hrát předposled­ní dubnový víkend.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia