MF DNES

ŠKOLKA NENÍ Vybíráte školku podle toho, jak daleko ji máte od domova? Mateřská škola však nemá dítě jen hlídat, ale má umět ho i rozvíjet. Prvních šest let života je důležitých a rozhoduje, jestli bude mít váš potomek rád učení i lidi kolem sebe.

- Text: JANA SYSLOVÁ Foto: FRANTIŠEK VLČEK, MAFRA Fotograie jsme pořídili v pražské mateřské škole Duha, kde se snaží o začleňován­í dětí s postižením do běžných tříd. Kromě nich zde mají i dvě „speciálky“pro děti s autismem a kombinovan­ým postižením.

Malému Mikulášovi budou v dubnu tři roky a od září by měl nastoupit do školky. Ve stejnou dobu se chce jeho máma Terezie vrátit do práce na plný úvazek. Jako produkční má nepravidel­nou pracovní dobu a ne vždy se jí podaří skončit brzy odpoledne. „ Hledali jsme proto mateřinku, do které nebudeme jezdit přes celou Prahu a kde se na mě nebudou tvářit jak na nejhorší matku na světě, když si pro syna občas přijdu kolem páté,“říká. Žádné zvláštní požadavky na mateřskou školu prý nemá. „Vždyť jsou všechny podobné, ne? Neříkám, že bych syna dala kamkoliv, ale mám dobré reference od známých a nechci lpět na detailech. Vždyť co děti ve školce dělají? Kreslí si tam, po obědě se prospí a jdou na zahradu,“uvažuje Terezie.

Poslání školek podobně bagatelizu­je spousta rodičů. Nemyslí to zle, jen si neuvědomuj­í, že právě v předškolní­m věku se dítě velmi rozvíjí a to, jakým způsobem se s ním pracuje, ho do budoucna významně ovlivňuje.

„Prvních šest let života je rozhodujíc­ích pro emoční a kognitivní rozvoj. Jsou to roky rapidního rozvoje, kdy na počátku, těsně po narození, má dítě velmi řídkou síť neuronovýc­h spojení, a v šesti letech je tato síť hustší než u dospělého člověka. Zjednoduše­ně řečeno, dítě si v tomto věku nepřetržit­ě zapisuje do mozku vše, co se kolem něho odehrává, a tím si vytváří základy dalšího rozvoje,“říká Michaela Tilton, zakladatel­ka konceptu vzdělávací­ch center GoKids! a spoluautor­ka knihy o výchově S láskou i rozumem.

Vysvětluje, že právě v předškolní­m období je velmi důležité, v jakém emočním

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia