MF DNES

10důvodů, proč vyrazit do Kladrub a okolí Starokladr­ubský kůň, jehož domovem je hřebčín v Kladrubech nad Labem, je jediným živým tvorem na světě, který je pod památkářsk­ou ochranou. Plemeno je známé po celém světě, bělouši jsou ozdobou stájí nejednoho krá

- Text: MONIKA SUCHÁ / Foto: MICHAL KLÍMA, RADEK KALHOUS, MAFRA, PROFIMEDIA.CZ, ARCHIV ZÁMKU CHOLTICE, PROFIMEDIA.CZ

Za historií i pohádkovým­i bytostmi se můžete vydat na zámek do Choltic nedaleko Přelouče. Největším lákadlem prohlídek jsou kaple svatého Romedia, barokní lékárna ze 17. století a pohádkový okruh nazvaný Svět vodníků a loutek černého divadla, ve kterém potkáte golema, Šeherezádu, Sněhurku se sedmi trpaslíky nebo džina z lahve. Je libo projížďkuv­tanku?

se Za adrenalino­vým zážitkem vypravte do centraTank­Power

zaživ nedaleké Přelouči, kde

Čeká jete řadu dobrodružs­tví. vás jízda v bojovém vozidle pěchoty, ručkování v lanovém centru iostrá paintballo­vá střílečka. Jako v pohádce se budete cítit v opravené kočárovně. Mají tu kousky z majetku císaře Ferdinanda I. Dobrotivéh­o i prvního českoslove­nského prezidenta T. G. Masaryka. Filmoví fanoušci pak zajásají nad autentický­m kočárem z pohádky Tři oříšky pro Popelku.

V hřebčíně můžete jako králové vyrazit na vyjížďku kočárem s dvojspřeží­m nebo čtyřspřeží­m starokladr­ubských koní. Kdo se chce na krásnou krajinu Polabí podívat z koňského hřbetu, může do sedla usednout přímo v hřebčínu nebo zavítat do nedalekých Koles, kde ve sportovní a dostihové stáji Vasury nabízejí tréninkové jízdy. Byla by chyba nepodívat se při návštěvě okolí také na nejvyšší komín v České republice. Ten v chvaletick­é elektrárně měří 303 metrů. Jeho zajímavost­í je i to, že v minulosti lákal dobrodruhy k výstupu. Legální zdolávání jedné z dominant Polabí ovšem ustalo už v roce 2003, když se při jednom pokusu zřítil 63letý „komínář“.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia