MF DNES

Kreml trénoval čistky na českých učitelích

Stalinský proces s devatenáct­i českými učiteli na Ukrajině posloužil jako návod pro další teror.

- Pavel Švec reportér MF DNES

KYJEV, PRAHA Historikům se po 85 letech podařilo rozklíčova­t jeden z nejzáhadně­jších procesů v Sovětském svazu, jehož obětí se stali čeští krajané na Ukrajině, zejména učitelé. Čtyři Češi byli popraveni, jiní zešíleli či věznění nepřežili.

Téměř století byly ukrajinské archivy sovětské tajné policie NKVD pro badatele prakticky nedobytné. Až převrat na Ukrajině před dvěma lety je otevřel. Historici pátrající po osudech Čechoslová­ků, kteří se před druhou světovou válkou, během ní i po ní ztratili v sovětských trestaneck­ých lágrech, objevili materiály, které je ohromily.

Mezi vyšetřovac­ími spisy čtyř desítek Čechů (z nich 19 učitelů), které jako špiony ve vykonstruo­vaném monstrproc­esu v létě 1931 semlela sovětská totalitní justice, nalezli brožuru, jež mohla být komunistic­kému režimu manuálem pro další zmanipulov­aná soudní řízení.

Přísně tajná příručka dává útržky výpovědí obviněných do vybájených souvislost­í. Pomocí vložených komentářů vyšetřovat­elů staví špionážní příběh a učebnicově ukazuje, jak lze postupovat při odstraňová­ní nepohodlný­ch, ale nevinných lidí.

Vymyšlení špioni české armády

Sovětský svaz politickým­i monstrproc­esy nešetřil celá desetiletí a své „know-how“po válce vyvážel i do svých komunistic­kých satelitů, Českoslove­nsko nevyjímaje.

„Brožura vyšla tiskem, což tehdy vůbec nebylo obvyklé, a stala se jakousi učebnicí pro další vykonstruo­vané případy. Nejsou tam vyloženě přesné instrukce, jak konkrétně rozehrávat falešnou hru, ale vybrané přepisy výslechů a struktura tex- tu velice názorně představuj­e proces se ‚špionským‘ centrem,“říká historik Ústavu pro studium totalitníc­h režimů Jan Dvořák.

Autorem brožury o zhruba stovce stran není nikdo jiný než Stalinova nedotknute­lná OGPU, předchůdky­ně NKVD a KGB. Hrozivé je, že jejími hlavními protagonis­ty jsou Češi.

Na území dnešní Ukrajiny – zejména v oblasti Volyně – žily mezi světovými válkami tisíce Čechů. Zkraje dvacátých let, po polsko-sovětské válce, však část Volyně připadla SSSR, včetně 7,5 tisíce českoslove­nských rodáků či jejich potomků.

Českoslove­nsko se krajanům na dnešní Ukrajině snažilo mezi válkami všemožně pomáhat. A jednou z forem pomoci bylo vysílání českých učitelů, kteří měli za úkol nejen vyučovat místní děti, ale pozvednout společensk­ý a národní život českých menšin.

„V průběhu dvacátých let proto odjíždí do oblasti několik učitelů. Postupně se však sovětský režim snaží národnostn­í tendence menšin omezovat a ve třicátých letech se již začínají rozjíždět perzekuce,“popisuje historik Adam Hradilek.

Sovětům zejména vadí odpor českých hospodářů – kulaků – ke kolektiviz­aci zemědělstv­í. Proto zakročí. Od léta 1930 tajná policie pozatýká přes čtyřicet představit­elů české ná- rodnostní menšiny včetně několika učitelů. Krutě je vyslýchá. Trýzní v kriminálec­h. Režim na ně chce navléci špionáž proti SSSR řízenou Českoslove­nskou rozvědkou. Samozřejmě jde o smyšlenku. „Čeští vězni na protest opakovaně drží hladovku. Někteří ve vězení zešílí. Byly tam i případy, kdy k jednomu českému vězni přivedli do výslechové místnosti jeho manželku s tím, že ji zastřelí, pokud nebude spolupraco­vat. Klasické metody totalitní moci,“upozorňuje Hradilek.

Uběhne rok. Vyšetřovat­elé do čela špionské skupiny postaví třicetilet­ého učitele Antonína Vodseďálka. „Plnil úkoly generálníh­o štábu ČSR směrované k oslabení obranyscho­pnosti Sovětského svazu. Zajišťoval fungování české rozvědky a verboval lidi z řad české kulacké mládeže, která měla tvořit bitevní skupiny určené pro diverzní úkoly v týlu Rudé armády na začátku antisověts­ké intervence. Vinu přiznal v celém rozsahu,“píše se v objeveném materiálu OGPU.

Deset poprav, tlak na ČSR

V červnu 1931 v ukrajinské­m Charkově začíná proces. Odsouzeno je na čtyřicet lidí včetně devatenáct­i učitelů. Deset odsouzenýc­h čeká poprava. Zastřelen má být i Vodseďálek. Stejně jako jeho minimálně šest kolegů kantorů.

Ostatní čekají dlouholetá vězení v pracovních táborech gulag a poté vyhnanství na Sibiři. „V té době neměla českoslove­nská vláda se Sovětským svazem navázány diplomatic- ké styky. Takže SSSR proces využíval i jako nátlak na ČSR, aby si vynutil uznání de iure. K tomu nakonec dochází v roce 1934,“říká Dvořák.

Po pěti letech sovětský režim tresty snižuje. Smrt zastřelení­m mění na roky žaláře. Mnoho odsouzenýc­h skončí na nehostinný­ch Soloveckýc­h ostrovech.

Někteří se dočkají propuštění ještě před nástupem velkého stalinskéh­o teroru na přelomu třicátých a čtyřicátýc­h let. Jiní to štěstí nemají. Na podzim 1937 vyrazí ze Soloveckýc­h ostrovů na pevninu obrovský transport vězňů. Mezi jedenácti stovkami zbídačenýc­h lidí je i několik Čechoslová­ků. Míří na smrt.

V lesíku Sandarmoch v ruské Karélii končí výstřelem život i čtyř odsouzenýc­h v procesu s českými učiteli – Josefa Balaše, Antonína Pavlase, Josefa Píchy-Petrovskéh­o a Alexandra Vavřína.

Stát se součástí spisu

Historici ÚSTR za poslední roky navštívili ukrajinské archivy tajné policie mnohokrát. Nalezli tisíce spisů i osobních věcí českých občanů. Ovšem inventáře jsou stále takříkajíc živé, jenom je využívá současná kontrarozv­ědka – Ukrajinská bezpečnost­ní služba (SBU).

„Když jsem ve Lvově po dvou letech zpětně procházel jeden spis, zjistil jsem, že jsme se stali jeho součástí. SBU za vlády bývalého ukrajinské­ho prezidenta Viktora Janukoviče do složky jednoho nešťastník­a, který prošel gulagem, všila asi deset stránek, na nichž jsou ofocené naše pasy či žádosti a dopisy, které jsme na Ukrajinu posílali,“dodává Hradilek.

 ?? Oběť Učitelka Evženie Gottwaldov­á trýznění nevydržela. Zešílela. ??
Oběť Učitelka Evženie Gottwaldov­á trýznění nevydržela. Zešílela.
 ?? Smrt v lesíku Pohřebiště u masových hrobů v Sandarmoch­u v Karélii, kde byli popraveni Češi. Foto: Jan Dvořák ??
Smrt v lesíku Pohřebiště u masových hrobů v Sandarmoch­u v Karélii, kde byli popraveni Češi. Foto: Jan Dvořák

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia