MF DNES

Přemalovan­ý kravín? Poprask kolem běženců

Reportáž o stížnosti Iráčanů na ubytování v Česku budí emoce

- Václav Janouš reportér MF DNES

JIHLAVA Měl to být vzorový příklad integrace uprchlíků v Česku. Místo toho je kolem křesťanů z Iráku bydlících od konce ledna v rekreačním zařízení Okrouhlík u Jihlavy pořádně rušno.

Po nařčení, že je místní lékaři odmítají ošetřit, je tu další incident. Vyvolala ho věta ze čtvrteční reportáže TV Prima o bydlení nabízeném jihlavskou radnicí uprchlíkům. Tlumočník z arabštiny přeložil větu jednoho z Iráčanů takto: „Pokud budu bydlet v nějakém kravíně, který je znovu přemalován, takové věci nebudu v žádném případě akceptovat a vrátím se do Iráku.“

Věta z úst uprchlíka před válkou vyvolala poprask na sociálních sítích. Magistrát se okamžitě ohradil, že byty jsou standardní a kompletně opraveny.

Nadační fond Generace 21, který příjezd Iráčanů organizuje, včera označil reportáž za lživou. Věta o kravínu prý nezazněla. TV Prima se vzápětí za reportáž i překlad postavila.

Vysvětlení uprchlíků, že vše je nedorozumě­ní, mnozí čeští diskutéři na sociálních sítích neberou v potaz, běžence odsuzují a posílají zpět tam, odkud přišli. Iráčané včera s reportérem MF DNES mluvit nechtěli. Jejich ubytovnu v Okrouhlíku u Jihlavy zpovzdáli hlídali policisté.

Iráčan, který dal Primě rozhovor, George Batto, se včera přes Nadační fond Generace 21 začal omlouvat. „S médii jsme vždy mluvili v dobré víře a chtěli jsme udělat to nejlepší, co bylo v dané chvíli možné. Prosíme o prominutí za případná nevhodná vyjádření a je nám velmi líto, že jsme bulvárnímu novináři dali příležitos­t takto překroutit realitu,“prohlásil.

Ředitelka zpravodajs­tví televize Prima Jitka Obzinová se svých reportérů zastala s tím, že v reportáži zazněly pravdivé a relevantní informace „podpořené překladem soudního tlumočníka arabského jazyka Ing. Naziha Albahriho“. A že jeho překlad potvrdil další profesioná­lní tlumočník.

Správný překlad Battových slov však podle neziskovky zní: „Doufám jen, že dostaneme vhodné bydlení. Zbytek věcí se postupně zabezpečí, protože jsme sem nepřijeli jíst a odpočívat, ale pracovat. Pokud by nám ale bylo nabídnuto nevhodné místo na žití, pracovat bychom nemohli.“

George Batto pak dodal, že o potížích s bydlením mluvil pouze proto, že jeho žena je nemocná, velmi špatně chodí a cestou do Česka spadla na eskalátoru a zranila se. Proto by potřeboval­a byt v přízemí či v bytě s výtahem, které Jihlavou nabízené nejsou.

„V tuto chvíli nevíme, jestli po té události nám ještě Jihlava byty nabídne, nicméně pokud ano, rádi jich využijeme s jedinou výjimkou – pro manželku pana Batty budeme hledat bydlení v přízemí či v domě s výtahem,“doplnil mluvčí Generace 21 Martin Frýdl.

105 a 85 m2

Město Jihlava svou nabídku pomoci sedmnáctič­lenné rodině nestáhlo. Jenom je opatrné: adresu, kde byty jsou, nechce veřejně říkat, protože se bojí reakcí obyvatel či extremistů.

Reportérov­i MF DNES dva z nich v domě z 15. století však ukázala vedoucí odboru správy realit magistrátu Dana Kratochvíl­ová.

Byty jsou čisté, ve slušném stavu a v porovnání s ubytovnami pro sociálně slabé či s azylovými domy i v jiných městech s velmi slušným zázemím. Oba byty, ač jsou dvoupokojo­vé s kuchyní, mají 80 a 105 metrů čtverečníc­h. Koupelnu i toaletu má každý z bytů vlastní.

Dana Kratochvíl­ová v těchto bytech provázela osobně otce velké rodiny George Batta. „Když jsme měli prohlídku posledního bytu, tak jsem se ptala, co na to říká, a čekala chválu či uznání, že dostávají byty ve slušném stavu. A tlumočník se vyjádřil, že nejstarším­u otci se byty příliš nelíbí, ale nevyptával­a jsem se dál,“říká Kratochvíl­ová s tím, že město pronajímá i byty v daleko horším stavu.

Na lesní cestě u ubytovny Okrouhlík, kde nyní Battovi bydlí, stála včera odpoledne policejní octavia. Dva uniformova­ní muži hlídali, aby se rekreační objekt nestal terčem nějakého útoku.

Uprchlíci nevycházel­i, jen sledovali okolí za okny. Když některý z nich vyšel před dům, hned je svolávaly zaměstnank­yně zpět.

Reportáž rozjitřila i některé Jihlavany. Například známý místní pod- nikatel Miroslav Tomanec – který v arabském světě žil – se včera odpoledne pěšky vypravil k ubytovně za městem, aby se Iráčanů přímo zeptal, zda byty opravdu kritizoval­i.

„Byl jsem zpočátku hrdý na své město, že jim byty nabídlo. Chtěl jsem se s nimi setkat a popovídat si napřímo bez zprostředk­ovatelů a pak vidět ty byty,“řekl zklamaně, když jej správce objektu za uprchlíky nepustil.

 ?? MF DNES mohla nahlédnout do bytů, které Jihlava nabídla běžencům. Jsou čisté, vymalované a opravené. Foto: T. Blažek, MAFRA ??
MF DNES mohla nahlédnout do bytů, které Jihlava nabídla běžencům. Jsou čisté, vymalované a opravené. Foto: T. Blažek, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia