MF DNES

Vinotéky varují: Kvůli papírování zdražíme

-

PRAHA Na patnáct tisíc vinoték v Česku se žene papírování. A na jejich spotřebite­le zdražení vína.

Od července by totiž mohla platit přísnější regulace prodeje sudového vína, která podle ministerst­va zemědělstv­í výrazně vyčistí trh a odradí černé prodejce typu trafik.

Změny přinese novela zákona o vinohradni­ctví a vinařství, která už téměř rok na ministerst­vu zemědělstv­í mění svou podobu. Podle verze schválené vládou v lednu se bude moci sudové víno prodávat jen v provozovná­ch výrobců nebo příjemců nebaleného vína (dovozců). Vinotéka, která prodává sudová vína z Moravy, se bude muset papírově stát výrobcem, přestože žádné víno neprodukuj­e.

„Jsem z toho zmatený, budou to komplikace, které ukáže až praxe,“říká rozpačitě majitel vinotéky Decinka v pražských Kunraticíc­h.

Bude muset vést evidenci jako vinaři a zapsat se do několika registrů. „Určitě nám klesnou tržby a rozmanitos­t nabídky. Asi se to projeví zvýšením cen,“dodává podnikatel, který už teď nepatří k levným. Litr sudového nabízí za 70 až 85 korun.

Ministerst­vo zemědělstv­í zákon hájí, podle jeho analýz stát kvůli černému trhu přichází na daních až o tři miliardy korun ročně. Z kruhů obchodníků s vínem však zaznívá, že číslo je nesmyslně vysoké, protože celkový obrat v prodeji sudových i lahvových vín je 10 miliard korun.

Vinaři jsou v pohledu na zákon rozděleni. Větší část, sdružená ve Svazu vinařů ČR, novelu od začátku vítá, a naopak by si přála ještě přísnější metr na prodejce sudovek. Svaz, který zastupuje i velké výrobce, jako jsou Vinařství Bzenec či Znovín Znojmo, volá třeba po tom, aby falšování vína bylo trestný čin, nebo po zavedení koncesí pro import.

Menší Vinařská asociace se obává, že řadu vinoték zákon zlikviduje a falšování nezabrání. „Víno, které se zde doposud prodává jako sudové, přijde prostě do jiného obalu, a unikne tak zcela zamýšlené regulaci,“reagovala asociace, která kritizuje i vágní vymezení pokut zvýšených až na hranici 50 milionů korun. Bojí se například, že likvidační pokuta může padnout třeba za chybějící údaje na přepravním obalu.

Vinotéky jsou důležitým prodejním kanálem pro menší vinaře, kteří se s omezenou produkcí lahvových vín nemají šanci dostat do obchodních řetězců. Někteří menší výrobci se proto také bojí, že je zákon postihne propadem odbytu.

„Je to pro nás byrokratic­ká zátěž, naplňuje to beze zbytku zákaz pro- miliard korun se ročně protočí na trhu se sudovými i lahvovými víny v Česku. milionů korun může nově činit pokuta za falšování vína. Zvýšila se desetkrát.

deje sudových vín. Vinařům ubude kanál pro prodej lahvového vína,“obává se vinař Jiří Maděřič.

Větší byrokratic­kou překážku však novela přinese i vinotékám. Kvůli prodeji sudového vína se z nich budou muset stát výrobci. To sice nemusí představov­at náklady navíc, ale nese to s sebou nepříjemno­u administra­tivu.

Vinotéka se stejně jako vinařství bude muset zaregistro­vat na Ústředním kontrolním zkušebním ústavu zemědělské­m, na Státní zemědělské a potravinář­ské inspekci, bude muset vést vinařskou eviden- ci na všechna prodávaná vína, bude podávat prohlášení o zásobách a prohlášení o výrobě.

„Nedovedu si představit, jak to bude prakticky fungovat,“říká Vilém Číhala z kunratické vinotéky Decinka.

Víno, které se dosud prodává jako sudové, přijde prostě do jiného obalu, a unikne tak regulaci. Vinařská asociace

Polovina lidí pryč

Největší obavy z dopadu zákona však mají distributo­ři a dovozci vína. Podle některých interpreta­cí zákona totiž úplně vypadli ze hry a nebudou moci toto víno vůbec prodávat.

„Sudové víno nebudeme moci vůbec prodávat. Přijdeme o 40 procent tržeb. Budu muset zlikvidova­t polovinu firmy, to znamená propustit asi šest ze dvanácti zaměstnanc­ů,“říká jednatel distributo­ra Vinip Vladimír Pilous, který dodává sudové víno do pěti set vinoték. Jeho firma by přežila jen díky tomu, že obchoduje i s lahvovými víny.

Podobné obavy má také jednatel společnost­i Grobelus Jiří Bouma, který patří k největším tuzemským dovozcům sudového vína. „Úplně tomu nerozumím a ani úředníci z ministerst­va zemědělstv­í mi nedokážou vysvětlit, co to pro mě znamená. V zákoně je napsáno, že víno nebudeme moci prodávat v keg sudu, ale v obalu určeném pro spotřebite­le. Úředníci tvrdí, že to za určitých okolností půjde, ale k zákonu ještě nejsou prováděcí vyhlášky,“míní Bouma. Pokud by sudová vína nemohl prodávat, musel by zavřít firmu se čtyřiceti zaměstnanc­i, kterou budoval deset let.

— Filip Horáček

2005

Plocha ílod5ých vi5ic (v tis. ha)

Sklize4 (v tis. tu5)

2010

Jaká vína se vyrábějí

Poz5.: údaje za nok 2011

2015

Pna8e5: ČSÚ

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia