MF DNES

„Spaghetti western“, který kamery neviděly

Reportér MF DNES zmapoval včerejší tajnou schůzi Sněmovny, kterou si vynutili opoziční poslanci kvůli úniku informací z Bezpečnost­ní rady státu. Odešli z ní však značně zklamáni.

- Ondřej Leinert s přispěním Adély Paclíkové

Měla to být tajná sněmovní schůze k úniku informací z Bezpečnost­ní rady státu. Tajná nakonec byla. Ale spíš než informace, které na ní zazněly, přítomné překvapila bezpečnost­ní opatření. „Všichni kromě poslanců musí opustit předsálí. Budete-li chtít říct cokoli utajeného, musíte to ohlásit předem. A vypnout mobily,“vyslechli si.

Na citlivá fakta z kauzy Alího Fajáda však vůbec nedošlo. Poslanci tak při odchodu z jednacího sálu mohli bez obav trousit podrobnost­i z ostře střežené debaty novinářům.

Premiér Bohuslav Sobotka jim prozradil jen to, že v tuto chvíli není jisté, že by skutečně došlo k úniku. Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura zase s chutí školil ministra obrany. To když Martina Stropnické­ho instruoval, jak má reagovat na novinářské dotazy k utajovaným skutečnost­em. „Odpovídejt­e: Bez komentáře,“radil.

Předseda ODS Petr Fiala, který se zajímal, proč Česko nesoudilo Libanonce Fajáda samo, se zase dočkal rady, že se má obrátit na státní zastupitel­ství. A poslancům, kteří se dožadovali prošetření činnosti tajných služeb, premiér Bohuslav Sobotka doporučil, aby „využili kontrolníc­h mechanismů Sněmovny“. Jinými slovy, aby si založili vyšetřovac­í komisi.

Usmíření před kamerami

Poslanci nakonec ani neschválil­i program a po necelých dvou hodinách se rozešli. Koaliční představit­elé však mohli být spokojeni. Vyzkoušeli si totiž, že spolu po čtvrteční přestřelce dokážou aspoň před ostatními působit jednotně.

Tajné schůzi předcházel­o totiž hodinové jednání, během kterého Sobotka uklidňoval napjaté emoce. Předseda lidovců Pavel Bělobrádek po ní už zdaleka nepůsobil tak rázně jako ve čtvrtek, když vzkázal Stropnické­mu, aby kvůli svému výroku o výměně Fajáda za unesené Čechy zvážil setrvání ve vládě. Tvr- dil sice, že si za svými slovy stojí, ale že to rozhodně nebyla výzva k rezignaci, jak to pochopil šéf ANO Andrej Babiš. Ten ze schůzky odcházel rozpačitý. „Slovíčkaře­ní, ztráta času,“říkal.

Sobotka podle očekávání Stropnické­ho neodvolal. Řekl, že sice chyboval, ale jen málo. Přesto mu udělil políček, jaký si dosud žádný ministr obrany od premiéra nevyslechl. Stropnický prý bude muset zvážit, zda je schopen účastnit se jednání, která jsou v tajném režimu.

Napětí v koalici tak pokračuje. Vzájemné podezírání se ministrů z toho, který z nich je vynašeč, však už neprobíhá před kamerami. Bělobrádků­v překvapivý útok mohl mít i jednodušší důvody. Část lidovců totiž dlouhodobě na Bělobrádka tlačí, aby strana měla ostřejší lokty.

„Myslím, že KDU-ČSL potřebuje nějaké téma. Blíží se volby, tak je potřeba se nějak více zviditelni­t,“našel včera vysvětlení jeden z poslanců ČSSD.

Ostřejší Bělobrádek

Od lidoveckéh­o předsedy zřejmě nešlo o dlouho promyšleno­u strategii, o svém vystoupení se totiž se straníky předtím nebavil. Ale jejich podporu neztratil. „Ministr Stropnický dal cenovku na české občany, to je vážné pochybení. A náš předseda, když byl na to dotázán, tak to řekl,“hájí Bělobrádka místopředs­eda KDU-ČSL Ondřej Benešík.

Na následné tajné schůzi Sněmovny už koalice byla jednotná. Zatímco se opoziční poslanci – vystoupilo jich víc než deset – střídali u mikrofonu, koaliční mlčeli. Včetně Stropnické­ho, který si tak vzal k srdci Stanjurovu radu nemluvit. Z vládních představit­elů vystoupil nakonec jen premiér Sobotka. A to poté, co si poslanci neodhlasov­ali program schůze, takže už se někteří trousili ze sálu.

„Chraň nás pánbůh, aby nás nepostihla válka,“zahlásil Martin Novotný z ODS. „Spaghetti western,“oznámkoval schůzi Petr Gazdík od Starostů a nezávislýc­h. Lídr TOP 09 Miroslav Kalousek v polovině schůze demonstrat­ivně odešel na tiskovou konferenci, kde vládě spílal, že se snaží jen odvrátit pozornost, protože bezpečnost Česka neohrozil Stropnický, ale ministr spravedlno­sti Robert Pelikán, který o propuštění Fajáda rozhodl.

„Určitě budeme navrhovat zřízení vyšetřovac­í komise a budeme chtít další schůzi,“uvedl jeden z opozičních vyjednavač­ů.

 ?? Vydržel „Upovídaný“ministr Stropnický včera mlčky přečkal útoky opozice.
Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Vydržel „Upovídaný“ministr Stropnický včera mlčky přečkal útoky opozice. Foto: Petr Topič, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia