MF DNES

Úplatné inspektory čeká soud

- — Veronika Horáková

JIŽNÍ MORAVA Už dvakrát se inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) ocitli před soudem. Jednou kvůli úplatkům, podruhé čelili obžalobě, že prozrazova­li obchodníků­m, kdy na ně přijde kontrola. V obou případech si vyslechli osvobozují­cí rozsudek.

Teď však inspekcí hýbe další korupční skandál, jehož důsledky by pro hlavní aktéry mohly být výrazně vážnější. Státní zástupce obvinil dva zaměstnanc­e jihomoravs­ké pobočky ČOI ze zneužití pravomoci úřední osoby, podvodu a přijetí úplatku.

Po obchodnící­ch vietnamské národnosti podle kriminalis­tů požado- vali kontroloři peníze nebo zboží jako výpalné za to, že jim nebudou dělat problémy, když naleznou v jejich podnikání nedostatky. „V obžalobě se hovoří o deseti případech, jejichž podstatná část se odehrála na území okresu Břeclav,“přiblížil žalobce Tomáš Foldyna.

Hrozí jim deset let

Dvojici inspektorů hrozí tři až deset let za mřížemi. Foldyna bude navrhovat trest v horní hranici sazby. „Vzhledem k závažnosti činů podmínku pravděpodo­bně nedostanou. Ta je možná pouze u nejnižšího trestu ve výši tří let,“poznamenal Foldyna.

Spekuloval­o se také o tom, že kontroloři dokonce cizincům hrozili vyhoštěním z České republiky, což se však podle žalobce nepotvrdil­o. Oba inspektoři jsou nyní postaveni mimo službu.

Ústřední ředitel ČOI Mojmír Bezecný korupční jednání odsuzuje. „Pokud by se prokázalo v případě našich dvou inspektorů, bude s nimi rozvázán pracovní poměr,“nastínil Bezecný postup ČOI, pokud soud rozhodne v neprospěch inspektorů. O korupci na inspektorá­tu se začalo hovořit na začátku minulého roku. O praktikách inspektorů promluvili jejich kolegové.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia