MF DNES

„Z bytů, které máme, jsme nabídli ty lepší“

-

JIHLAVA Nová kuchyňská linka, na podlaze linolea, zdi čerstvě vybílené, nově vykachlíčk­ovaná koupelna, byť ne zrovna dlaždicemi posledních módních záchvěvů, zánovní plynový kotel. V detailech je vidět, že byt je už sice mnohokrát opravovaný, ale stále je to vcelku ucházející průměrné bydlení s příjemným výhledem.

Takové byty v centru města nabídla Jihlava křesťanský­m uprchlíkům z Iráku, kteří nyní žijí v ubytovně za městem. Reportér MF DNES si dva z bytů včera mohl prohlédnou­t. Magistrát měl jen jednu prosbu: nezveřejňu­jte jejich přesnou adresu, aby se nyní ve vypjaté atmosféře nestaly domy terčem útoku.

„ Řadí se to spíše k lepšímu z toho, co město má. Třeba tento byt byl v roce 2015 opraven za 57 tisíc korun. Měnily se podlahové krytiny, opravovaly rozvody elektřiny, měnily jističe, nová je záchodová mísa, termohlavi­ce na topení, dělaly se omítky, malovalo a natíralo veškeré potrubí a zárubně,“čte z dokumentů Dana Kratochví- lová, vedoucí odboru správy realit jihlavskéh­o magistrátu.

„Byty se opravují po nájemnícíc­h vždy podle revizní zprávy. Takže když ta řekne, že je potřeba opravit elektřinu, plyn nebo vodu, tak se to udělá. Kuchyňská linka a podlahové krytiny se dávají standardně nové,“vysvětluje Miroslav Zvěřina, technik jihlavské správy bytů.

Vybráno pro velké rodiny

Nutno dodat, že magistrát přitom, když chtěl uprchlíkům nabídnout bydlení, vybíral z šestnácti volných a aktuálně čerstvě opravených bytů, ve kterých po opravách nikdo nebydlel. Vybrat potřeboval šest bytů a musel zohlednit, že je nabízí početným rodinám.

Nájemné, které by uprchlíci platili, dali radní níže, než za kolik běžně pronajímaj­í. „Nájemné bylo stanoveno na 73,42 koruny za metr čtvereční měsíčně,“vypočetl mluvčí Jihlavy Radek Tulis.

Měsíční nájemné by tak uprchlíky v nabízených bytech vyšlo zhruba na šest až sedm tisíc korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia