MF DNES

Sýrie má mít klid zbraní: zázrak, ale jen na papíře

Plán na zastavení palby v Sýrii přišel na svět v noci a nečekaně. Šokoval tím, že vůbec je, ale vypadá jako mrtvě narozené dítě.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

PRAHA Po pěti letech brutální války, ve chvíli, kdy boje beznadějně sílily a zapojovaly se do nich další země, přišlo příměří jako lusknutím prsů.

A slova jako klid palby. Dodávky potravin, jednání a dohoda.

A také iluze, protože to všechno je jen na papíře. Dokonce diplomaté, kteří to dojednali, nevěří.

Sýrie má od noci na včerejšek svůj pokus o mír, něco, co tady pět let nebylo. Jedni říkají, že je to paprsek naděje, druzí v tom vidí mrtvě narozené dítě.

Plán, který dohodly velmoci v čele s USA a Ruskem, má tři fáze.

1. Okamžitě začne rozvoz potravin a humanitárn­í pomoci do obklíčenýc­h oblastí Sýrie.

2. Do týdne dojde k zastavení palby na bitevních liniích.

3. Pak se začne pracovat na tom, aby se klid zbraní změnil v příměří.

A teď výčet trablů

Problém je, že návrh má mnohem víc slabých míst, než kolik obsahuje bodů.

1. Netýká se džihádisti­ckých skupin An-Nusrá a Islámský stát. Vztahuje se tedy jen na část bojujících skupin a neřeší válku v celé zemi.

2. Dojednaly ho USA a Rusko, ale je otázka, zda je poslechnou „jejich“Syřané přímo na místě.

3. Bašár Asad je právě v pozici vítěze a byl by blázen, kdyby hned uvolnil obklíčení. Rebelové by byli šílení, kdyby uvolněné cesty nevyužili na propašován­í zbraní a posil.

4. USA i Rusko mohou dál pokračovat v bombardová­ní džihádistů: Rusům nic nebrání občas něco shodit na „umírněnou opozici“, protože je promíchána s džihádisty.

5. Fronta je chaotická, enklávami a výběžky opakuje Balkán z 90. let, proto bude třeba ji zarovnat místními boji, které mohou vše rozbít.

A tak je návrh mírového plánu k užitku hlavně proto, že ukazuje, jak si kdo v syrské válce stojí a jak se za pár měsíců vyšponoval­a rizika.

Víc než sto analýz vystihuje situaci v Sýrii brutální bonmot jednoho západního diplomata pro agenturu Reuters: „Dosáhnout klidu zbraní bude brzy snadné, protože opozice bude mrtvá.“

To je šifra k vysvětlení, proč mírový plán přišel přes noc a proč se po pěti letech války náhle tak spěcha-

lo, že najednou nestačil čerstvý ruský návrh na příměří od 1. března.

Je to pokus o záchranu povstalců na poslední chvíli. Američané je potřebují ušetřit před úplným opotřebení­m, aby v zemi zůstala vůbec nějaká nedžihádis­tická alternativ­a vůči Asadovi pro případ, že by se jednou opravdu začalo jednat o míru.

Zní to paradoxně, ale za současné situace není pro USA cílem dne vítězství opozice, ale rychlé vítězství Asada, protože tím se opozice zachová při životě. A jednou by, jako na vozíku, tlačena však americkou silou, mohla sedět u jednacího stolu.

Byl však ještě jeden důvod ke spěchu. Sýrie už není domácí rvačkou na konci světa. Zvedla vlnu uprchlíků, která rozhádala Evropu a vedla k obnovení plotů. Vše shrnul francouzsk­ý velvyslane­c v USA Gerard Araud v jediném tweetu: „Syrská válka se stává existenční­m ohrožením EU.“A do toho přicházejí noví hráči. Rusko už jím je, teď chce vyslat expediční sbor Saúdská Arábie, mluví se o turecké intervenci a Rusové mluví dokonce o nebezpečí světové války. Důvodů, proč teď spěchat a přestat hrát hry, je dost.

Ale válka sama ke konci spěchat nebude. Protože An-Nusrá a Islámský stát zůstanou, i příměří se zdecimovan­ou „umírněnou opozicí“by zřejmě bylo málo na to, aby byl mír.

 ?? Foto: Reuters ?? Město zkázy Syřané v opozicí kontrolova­né části Aleppa procházejí mezi troskami budov poté, co udeřily bombardéry sil prezidenta Bašára Asada.
Foto: Reuters Město zkázy Syřané v opozicí kontrolova­né části Aleppa procházejí mezi troskami budov poté, co udeřily bombardéry sil prezidenta Bašára Asada.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia