MF DNES

„Chleba podražil desetkrát, voda není“

- Rozhovor z Aleppa Petr Štefan spolupraco­vník redakce

O tom, jak se život v Aleppu stal každodenní bitvou o přežití, hovoříme s Bakrím Azzinem (27), bývalým studentem telekomuni­kací, který tam pracuje pro malou místní nevládní organizaci.

PRAHA, ALEPPO Konflikt v Sýrii rozdělil kdysi dvoumilion­ové Aleppo na část kontrolova­nou opozicí a vládní část. Bombardová­ní je tu každodenní realitou stejně jako útoky barelovými bombami.

Kolik lidí dnes v Aleppu zůstává?

Ve městě stále žije téměř 60 tisíc rodin, což je přibližně 350 tisíc lidí. Do Aleppa teď vede jen jedna zásobovací trasa.

Jak situace ovlivňuje dostupnost a ceny potravin a dalšího zboží?

Potraviny jsou ve městě stále k dostání, ale jsou tam v porovnání s jinými částmi Sýrie dražší. Horší je to s pohonnými hmotami, které jsou sice stále ke koupi, ale velmi drahé. Vše navíc komplikuje klesající kurz syrské libry.

Kolik stál například před konfliktem chleba a kolik stojí dnes?

Před válkou stál chleba 15 syrských liber. Před poslední ofenzivou ho bylo možné sehnat za 100 liber a nyní stojí až 150 liber. Je tedy desetkrát dražší než před válkou.

Smyčka provládníc­h sil kolem Aleppa se utahuje. Slyšíte ve městě bombardová­ní?

Ruské bombardová­ní zasahuje i samotné město. Jen před dvěma dny při jediném útoku zemřelo 18 lidí. Naštěstí nyní na Aleppo nepadají barelové bomby.

Kolik lidí v uplynulých týdnech z města uteklo?

Jen minulý týden to bylo 25 tisíc lidí. Kolem 10 tisíc se naopak přesunulo ze severních předměstí do města kvůli bojům.

Proč vlastně pořád v Aleppu zůstáváte?

Samozřejmě zůstanu. Osobně si myslím, že jednoho dne svět a OSN uvidí, že Syřany zabíjejí milice podporovan­é ruskými nálety. My teď prostě musíme bránit svoji zemi.

OSN nyní varuje, že provládní síly mohou při současné ofenzivě odříznout od zásobování až 300 tisíc obyvatel Aleppa. Co se stane, až fronta přetne i poslední zásobovací trasu?

Nemám tušení, co se stane. Představte si, že 300 tisíc lidí hladoví a nemá přístup ke zdravotní péči.

Jak vypadá život obyčejných lidí uprostřed zimy? Jak třeba topí?

V posledních deseti dnech palivo nesmírně podražilo a není k sehnání. Jeden litr stojí 300 syrských liber. Lidé tak teď k topení převážně používají dřevo a uhlí. Elektřina ne- funguje už tři měsíce. Voda teče jen jednou až dvakrát do měsíce, a tak většina lidí používá závadnou vodu ze studní.

Fungují ve městě ještě školy a nemocnice?

Školy jsou stejně jako tržiště nebo jiná veřejná místa častým cílem bombardová­ní. Většina škol funguje v podzemí. Co se týče zdravotnic­ké péče, tak na celé Aleppo jsou v tuto chvíli jen tři polní nemocnice.

Mají lidé v Aleppu práci?

Lidé, kteří pracovali v továrnách ve městě nebo na předměstí, museli skončit. Hlavním problémem jsou vysoké ceny pohonných hmot, nefungujíc­í elektřina a samozřejmě velmi špatná bezpečnost­ní situace. Ti, kdo přišli o práci, nyní většinou pracují pro malé obchodníky nebo se nechají najímat jako námezdní dělníci. Často také pracují pro místní samosprávu a pomáhají například při svozu odpadu.

Autor pracuje ve společnost­i Člověk v tísni

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia