MF DNES

Město vítá „spasitele“, dítě po 28 letech

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

Vprvní polovině 19. století žilo v Ostaně, horském městečku u hranice s Francií v italském regionu Piedmont, na tisíc lidí. Jen o něco méně jich tu přebývalo ještě po první světové válce. Ale pak už to s městečkem šlo, co se týče počtu obyvatel, prakticky pořád z kopce. Chlapeček Pablo narozený minulý týden vzbuzuje u místních naději, že Ostana nakonec úplně nezanikne.

V obci, která má dodnes status města, je dnes podle oficiálníc­h statistik 511 bytových jednotek, ale jen 85 obyvatel v celkem 56 rodinách – a jen polovina z nich zde žije po celý rok.

„Skutečně prudký pokles obyvatel začal až po roce 1975,“vysvětluje dnešní starosta městečka Giacomo Lombardo. „Od roku 1976 až do roku 1987 se tu narodilo 17 dětí, a pak už ani jedno. Než přišel Pablo,“dodal.

Ostana se snaží demografic­ký pád zastavit vytvářením nových pracovních míst. Například Silvia a Jose, rodiče novorozenc­e Pabla, se už taky chystali městečko opustit, ale zůstali, když jim byla nabídnuta správa nedaleké horské ubytovny.

Někteří doufají, že příběh Silvie a Joseho zapůsobí jako inspirace na

Zašlá sláva další rodiny a komunity ve zdejších horách. „Jsou to tedy zatím jen jednotlivé případy, ale přibývá jich,“řekl listu La Stampa Marco Bussone z Národní unie horských měst a ko- munit. Jeho organizace usiluje mimo jiné o daňové úlevy, které by ve vylidňujíc­ích se oblastech přispěly k „regeneraci života“.

Malá města prakticky po celé Itá- lii těžce bojují s vylidňován­ím. Příčinou je hlavně to, že se mladí lidé „vydávají do světa“za prací. Některé radnice se snaží trend zvrátit nabízením prázdných domů zdarma. La Stampa napsala, že jeden starosta dokonce v rámci boje proti vymírání sice v nadsázce, ale oficiální vyhláškou „zakázal občanům města onemocnět“.

Zánik přitom hrozí i mnoha městečkům a vesnicím, které patří mezi historické klenoty země. Loni Itálie žila kampaní za záchranu malého horského Civita di Bagnoregio, které leží uprostřed Apenin v centrální Itálii zhruba 120 kilometrů od Říma. Městečko, založené už Etrusky před 2 500 lety, v němž kdysi žilo na tři tisíce lidí, má dnes jen zhruba dvě desítky obyvatel, ačkoli ho ročně navštěvuje na 600 tisíc turistů. A celému Civita di Bagnoregio kvůli tomu, že v něm téměř nikdo nežije, hrozí totální rozklad.

Městečko Ostana uspořádalo po „příchodu Pabla“velkou slavnost a před cedulí s názvem obce se objevila socha čápa s modrým uzlíkem v zobáku. Místní doufají, že tím přilákají další čápy, případně i vrány.

„Náš mnohaletý sen se stal skutečnost­í,“komentoval starosta italského městečka Ostana zprávu o narození chlapečka, jehož rodiče jsou tamními občany. Naposledy mohli v Ostaně slavit narození dítěte v roce 1987.

 ?? Ostana byla kdysi důležitým horským městečkem na hranici s Francií, dnes prakticky bojuje o přežití. ??
Ostana byla kdysi důležitým horským městečkem na hranici s Francií, dnes prakticky bojuje o přežití.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia