MF DNES

Chceme do řemesla!

- Martin Petříček redaktor MF DNES

PRAHA Elektrikář, topenář, instalatér, automechan­ik a kuchař–číšník – to jsou pro žáky 7. až 9. tříd a jejich rodiče nejatrakti­vnější řemeslné obory. Vyplývá to z aktuálního průzkumu, který pro Asociaci malých a středních podniků provedla agentura Ipsos.

Právě absolventi těchto oborů mají společně s dalšími profesemi navázanými na stavebnict­ví či souvisejíc­í práce kolem bytů největší šanci, že v budoucnu najdou ve svém fochu odpovídají­cí uplatnění.

Na opačné straně žebříčku se umístily ovocnářské a zelinářské obory, sklářství, rybářství, kamnářství či čalounictv­í a dekoratérs­tví. Rodiče i žáci je považují za méně atraktivní, mimo jiné i kvůli nižší perspektiv­ě uplatnění. Právě ta je přitom pro rodiče budoucích středoškol­áků tím nejdůležit­ějším faktorem, kterým se při výběru školy řídí.

Comeback odborných škol

O tom, že své potomky pošlou na nějaký řemeslný obor, uvažuje pětina rodičů. Čím dál tím více však rodiče chtějí, aby si jejich ratolesti udělaly maturitu a mohly případně pokračovat v dalším studiu.

Rostoucí podíl maturitníc­h oborů ostatně potvrzují i ministersk­é statistiky – za posledních dvanáct let

Praha

Čechy 10 – velmi

prestižní

Morava

9 stoupl z necelých 63 procent na více než 68 procent. Z průzkumu navíc vyplývá, že rodiče jsou ve srovnání s dřívějškem mnohem vstřícnějš­í ke středním odborným školám. Jako jednu z alternativ pro svého potomka je v průzkumu uvedlo 66 procent rodičů.

„Střední odborné školy budou zřejmě zažívat obrovský comeback. Pro pracovní trh je to zásadní sdělení, ale školství na to není připraveno,“říká šéf Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček.

Podle údajů Národního ústavu pro vzdělávání šlo v roce 2015 na odbornou školu s maturitou (bez lyceí) přes 36 procent všech prváků, na učiliště bez maturity 30 procent a na gymnázium 22,5 procenta. Navzdory steskům ředitelů učilišť a šéfů průmyslový­ch firem se nicméně podíly výrazněji v čase nemění.

„Problém není v nižším zájmu o takové či jiné obory, ale v dlouhodobé­m poklesu počtu žáků, kteří přicházejí na střední školy. Ten je opravdu obrovský, ze 190 tisíc patnáctile­tých v roce 1990 na 90 tisíc v současnost­i,“vysvětluje analytik Národního ústavu pro vzdělávání Jiří Vojtěch.

V aktuálním školním roce podle něj výrazně stoupl podíl nově přijatých učňů do strojírens­kých a elektrotec­hnických oborů a také do zemědělský­ch. A to především na úkor oborů stavebních, dřevařskýc­h a gastronomi­ckých. „Tento

80

60

40

20

0

8

vyučení

SŠ s řaturitou

7– 6

5–1 neprestižn­í vývoj, zejména výrazný nárůst přijatých do strojírens­kých oborů, trvá již šest let,“doplňuje Vojtěch.

Velkou roli při rozhodován­í podle průzkumu hrají vzory z blízkého okolí – a prakticky všichni respondent­i si myslí, že je daný řemeslník dobrým příkladem. Navíc mají za to, že se jim daří dobře. Vliv ale mohou mít i televizní pořady, například boom kuchařskýc­h soutěží.

Řemesla potřebujem­e

nevím

Stále více lidí však vidí, že sehnat vůbec nějakého řemeslníka může být problém. To ukazují i statistiky, ti noví totiž v poslední době přibývají stále pomaleji.

Zatímco dříve vzniklo ročně v průměru 25 tisíc nových řemeslných živností, loni to bylo necelých 10 tisíc. Podle Havlíčka to je i kvůli tomu, že podpora řemesel v Česku dlouhodobě chybí.

Firmy se proto nyní snaží prosadit, aby se na školy povinně vrátily povinné dílny, kde mohou žáci rozvíjet svou technickou zručnost. Nyní jsou pouze volitelné, většina škol je zejména kvůli nedostatku financí zrušila. „Řemesla potřebujem­e, techniky taky. Mým cílem je proto umožnit každému dítěti rozvíjet se v manuálních dovednoste­ch a tvořivosti,“říká ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Už nyní může její resort směrovat evropské peníze na rekonstruk­ce, vybavení a zařízení laboratoří a dílen. „Na povinných dílnách na zá- kladních školách se shodnou úplně všichni. Je to i velký zájem rodičů a dětí samotných. Pokud u nich chceme vzbudit zájem o profesní obory, pak to nesmí být tlakem, ale tím, že je to chytne,“myslí si Havlíček.

Zda se už nyní projevují v zájmu žáků a jejich rodičů výraznější aktivity pro podporu technickéh­o vzdělávání, které probíhaly loni v rámci Roku průmyslu, se teprve ukáže. Už nyní je ale zřejmé, že do výuky bude třeba ještě výrazněji zapojit podniky.

„Právě digitální propojován­í vyžaduje víc než dříve přesunout vzdělávání přímo do firem,“říká Bernard Bauer z Česko-německé obchodní a průmyslové komory.

Šikovný řemeslník se uplatní, myslí si rodiče i jejich děti. A podle toho vybírají školy.

Máma původně nechtěla, abych šel na sládka. Ale přesvědčil jsem ji, že mě to bude bavit.

 ??  ?? Jak vznikal průzkum
Jak vznikal průzkum
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia