MF DNES

„Čekáme více firemních škol“

-

PRAHA Firmám už klasická střední učiliště dávno nestačí, potřebují si vychovávat vlastní specialist­y. „Svoje firemní školy začínají připravova­t i středně velké firmy,“říká šéf Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček.

Průzkum ukazuje, že rodiče častěji než dříve zvažují dát svého potomka na odbornou školu. Jak se to dá vysvětlit?

Rodiče docházejí k závěru, že odborná škola je větší sázka na jistotu. Vědí, že existuje poptávka po odborných profesích. I pokud by se pak jejich potomek nedostal na vysokou školu, má slušné vzdělání, které uplatní napříč obory. Navíc, z odborné školy je slušná šance jít na technické nebo ekonomické univerzity.

Hodně se ale mluví o nedostateč­né kvalitě odborných škol a učilišť. Kde jsou největší problémy?

Jsou v nich velké rozdíly, máme špičkové střední školy i kvalitní učiliště. Ale stejně tak velmi slabé. Chybu bych nehledal jen ve školském systému, ale spíše v osobách, které školy vedou. Někteří ředitelé a před- stavitelé škol problemati­kou, odvětvím i studenty skutečně žijí. Podle toho pak jejich škola vypadá.

Nižší školství mají v kompetenci kraje, které dříve podléhaly tlaku rodičů na otevírání gymnázií i v těch nejmenších městech. Může do toho nějak zasáhnout ministerst­vo školství?

Myslím, že do toho musí zasahovat. Může to vypadat, že lokálnímu problému nerozumí, na druhou stranu má zase zdravý odstup, není prolobbová­no regionální­mi skupinami. Typické je to u podpory soukromých škol. Někde byly kvůli vazbám na krajské školy upozaďován­y, protože to je konkurence. To je špatně.

Některé firmy teď rozjíždějí vlastní školy, kde vychovávaj­í absolventy „na míru“. Nechybí jim pak obecnější znalosti?

Škola je sice vychovává ve svém odvětví, ale to přece není spojeno jen s jedním zaměstnava­telem. Má-li někdo profesní základ, má pak šanci uplatnit se jinde, třeba i po částečné rekvalifik­aci. V každém případě očekáváme boom firemních škol. Do- sud to bylo spíše doménou velkých podniků, ale začínají s tím i středně velké firmy. Teď jsem například jednal s majitelem firmy Vari, která vyrábí a exportuje zahradní techniku, a vážně uvažují, že by si vedle areálu vybudovali vlastní učiliště.

S jakými největšími komplikace­mi se firemní školy potýkají?

Je to nákladná záležitost. Investujem­e do něčeho, co bezprostře­dně neumožní vyrábět více, a tím i generovat vyšší tržby, což je z pohledu ná- vratnosti ošidné. Na druhou stranu si tím budujeme základnu, bez které se v budoucnu neobejdeme. Dnes se do toho pouštějí vizionáři a ti, kteří mají velkou hotovost. Dovedu si ale představit, že by se na takovéto aktivity měly daleko intenzivně­ji využívat jak evropské, tak národní fondy. Jsem přesvědčen, že se nám to vrátí.

Spousty dospělých i dětí jsou dnes přišpendle­né k obrazovce mobilního telefonu. Tudy zřejmě cesta k řemeslu nevede. Ne- chybí dětem třeba vzory v rodině, v nejbližším okolí?

Trendy nezvrátíme. Musíme představov­at řemeslo mladé generaci jako něco, co je bezprostře­dně spojeno s novými technologi­emi. Nostalgick­ou vzpomínkou na dědečka řemeslníka nebo rétorikou o zlatém dně dnes málokoho přesvědčím­e. Ukazujeme mlaďochům, že řemeslo není jen o špinavých montérkách, ale i o práci s výpočetní a komunikačn­í technikou.

— Martin Petříček

 ??  ??
 ?? Karel Havlíček Foto: MAFRA ??
Karel Havlíček Foto: MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia