MF DNES

Grammy budou vzpomínat na Bowieho i Lemmyho

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Největší, nejhvězdně­jší, nejzářivěj­ší. V noci na úterý se budou v Los Angeles předávat ocenění osmapadesá­tého ročníku prestižníc­h hudebních cen Grammy. Nejvíc šancí mají Kendrick Lamar, Taylor Swiftová či The Weeknd.

Grammy se většinou udělují v neděli večer, letos jejich pořadatelé udělali výjimku a posunuli ceremoniál v losangeles­kém Staples Center na pondělí. Rozhodli se tak využít prodloužen­ého víkendu – ve Spojených státech totiž letos právě na 15. února vychází federální svátek Presidents Day.

Pro našince to však je prašť jako uhoď. Přenos začne kolem druhé v noci, takže případní skalní příznivci budou prostě nevyspalí v úterý místo pondělí.

Podstatněj­ší je otázka po hvězdných jménech, tedy kdo zahraje a kdo vyhraje. Což jsou v případě Grammy ovšem spojité nádoby.

Alice Cooper a Johnny Depp

Americké výroční hudební ceny totiž ctí onu štábní kulturu, jež diktuje, aby během slavnostní­ho večera vystupoval­i především nominovaní umělci. Dává to smysl. Měli by to být totiž ti nejlepší, kteří v uplynulém roce v hudebním průmyslu působili. Alespoň tedy podle mínění Národní akademie hudebního umění a věd, jež ceny uděluje a v níž zasedají hudební kritici, producenti, ale i zvukaři a další lidé z oblasti, pro niž se vžil poněkud suchopárný termín odborná veřejnost.

Konkrétně se tedy můžeme těšit na vystoupení rapera Kendricka Lamara, který je favoritem cen s celkem jedenácti nominacemi, zazpívá také Kanaďan The Weeknd a Taylor Swiftová, kteří mají po sedmi šancích na vítězství.

Prostředni­ctvím svého obsazení se představí u nás asi nepříliš známý aktuální hit z Broadwaye Hamilton, nebo naopak v Česku oblíbená Ellie Gouldingov­á, která v Praze zpívala na konci ledna. Z Británie kromě ní dorazí rovněž Adele. Zatímco

Vzpomínání na legendy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia