MF DNES

Hloupá, živočišná ženská, líčí Vilhelmová

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Syn uprostřed noci buší na zamčené dveře a dobývá se dovnitř. Nikdo neotvírá, tak vedle sílících ran zasypává práh otcova domu i sprškou nadávek. Ke klíči se dopotácí nevlastní matka, jejíž sporé oblečení syna vyděsí, což zapříčiní další spršku vulgarit.

Pokleslý Dallas

Nová činoherní premiéra pražského Divadla Kalich dá hned na začátku divákům najevo, že její postavy nebudou scénou procházet po špičkách. Zabiják Joe je kus amerického dramatika Tracyho Lettse, který v absurdním příběhu vyjevil život těch nejpoklesl­ejších vrstev obyvatel Dallasu 90. let. Nechává nahléd- nout do rozpadlé rodiny, která z nedostatku peněz plánuje nájemnou vraždu matky oplývající velkou životní pojistkou. Lettsův Zabiják Joe bývá svým drsným stylem přirovnává­n k filmům Quentina Tarantina. „Pojednává o drastickýc­h věcech a zároveň tam můžeme najít jistou míru grotesknos­ti, nadhledu a humoru. Což je právě paralela mezi Tarantinem a Zabijákem Joem,“vysvětluje režisér Petr Svojtka.

„Hloupounká, živočišná ženská, která si s ničím moc neláme hlavu. Když se jí to hodí, tak někoho podvede nebo okrade,“popisuje roli Sharly Tatiana Vilhelmová, která se střídá s Ivanou Jirešovou. Jejím manželem Anselem je Marek Taclík. „S nadsázkou můžu říct, že jsem roli okopíroval od Ivana Řezáče a vylepšil ji o svůj talent,“směje se herec při vzpomínce na dvacet let sta-

Sharla ré uvedení Zabijáka Joea v Činoherním klubu. „Ivan měl svého Ansela blíž Homeru Simpsonovi, já ho vidím jako velkého poseru,“dodává.

„Češi jsou zvyklí reagovat na dras- tické věci tak, že se nejdřív leknou a pak se začnou smát. Lettsova hra je u nás proto vnímána jako groteska. Což já beru jako přednost,“uvažuje Svojtka. „Nezesměšňu­je to drama a zároveň si dovoluje úlevný katarzní smích. Možná to souvisí s tím, že tu máme předobrazy rodin, jako jsou třeba Homolkovi,“dodává k českému pohledu na americké drama.

Výborně napsané

Před pěti lety do kin dorazila filmová verze Williama Friedkina s Matthewem McConaughe­yem. „Ve filmu vidíte, jak to vypadá na vážno. Tam by humoru nepohledal,“srovnává Svojtka. „Je to především výborně napsané. Tracy Letts je jeden z následovní­ků linie americké dramatiky od Eugena O’Neilla přes Tennesseeh­o Williamse, Edwarda Albeeho a Davida Mameta,“chválí kvalitu předlohy režisér.

Titulní postavu ztvárnil Igor Chmela, syna Ivan Lupták, jeho sestru pak Anna Fialová. Zabiják Joe má premiéru v úterý.

 ?? „Hra je tak dobře napsaná, že mi moje postava už při prvním čtení běžela před očima,“popisuje Tatiana Vilhelmová. ??
„Hra je tak dobře napsaná, že mi moje postava už při prvním čtení běžela před očima,“popisuje Tatiana Vilhelmová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia