MF DNES

Grammy 2016 Nominace v hlavních kategoriíc­h

-

Gouldingov­á má nominaci za píseň Love Me Like You Do z filmu Padesát odstínů šedi, Adele bude na letošním ceremoniál­u pouze čestným hostem. Její aktuální album 25 sice boří prodejní hitparády po celém světě, zpěvačka jej však vydala až ve druhé půlce listopadu a to je pro Grammy, jež se uzavírají už koncem září, pozdě. Ze stejného důvodu je v letošních nominacích Swiftové album 1989, které uzávěrku loňského ročníku nestihlo o necelý měsíc. Dá se proto očekávat, že smršť nominací Adele nemine příští rok.

Co nás s jistotou nemine už nyní, je vzpomínání na osobnosti, jež nás v uplynulých dvanácti měsících opustily. Detaily jednotlivý­ch „tributů“nejsou známé, ale ví se, že Chris Stapleton, Gary Clark Jr. a Bonnie Raittová připomenou legendární­ho kytaristu B. B. Kinga, který zemřel loni v květnu, a Lady Gaga věnuje vzpomínku Davidu Bowiemu. Bouřliváko­vi Lemmymu po- Nahrávka roku Really Love (D’Angelo and the Vanguard) Uptown Funk (Mark Ronson a Bruno Mars) Thinking Out Loud (Ed Sheeran) Blank Space (Taylor Swift) Can’t Feel My Face (The Weeknd) Album roku Sound & Color (Alabama Shakes) To Pimp a Butterfly (Kendrick Lamar) Traveller (Chris Stapleton) 1989 (Taylor Swift) Beauty Behind the Madness (The Weeknd) Píseň roku Alright (Kendrick Lamar) Blank Space (Taylor Swift) Girl Crush (Little Big Town) See You Again (Wiz Khalifa) Thinking Out Loud (Ed Sheeran) tom vzdají poctu Hollywood Vampires – partička kolem Alice Coopera a Johnnyho Deppa ostatně na oživování vzpomínek na zesnulé kumpány vznikla. Kromě Ace of Spades od Motörhead zahrají i svou novou píseň As Bad As I Am.

Z dalších účinkující­ch ještě zmiňme Rihannu a Justina Biebera, kteří během roku zavítají i k nám, vycházejíc­í hvězdu Tori Kelly nebo zpěvačku Nicki Minaj.

Experti hádají a tipují

Předvídat výsledky je samozřejmě ošemetné, dvojnásob bez detailní znalosti amerického hudebního trhu. Magazín Billboard, který průběžně sestavuje aktuální i historické žebříčky písní i desek, odhaduje, že Kendrick Lamar s nejvíce nominacemi nakonec promění jen jedinou, a to ještě méně významnou – duet s Taylor Swiftovou Bad Blood. Nahrávkou roku se podle Billboardu stane The Weekndova skladba Can’t Feel My Face, písní roku bude See You Again od rapera Wize Khalify a albem roku má být Traveller od Chrise Stapletona. Titulní skladba desky by se podle odhadů Billboardu mohla stát i nejlepší písní v žánrové kategorii country.

Své tipy zveřejnil i časopis Rolling Stone, uvádí, kdo má největší šanci, a přidává, kdo by si cenu nejvíc zasloužil. V kategorii Nahrávka roku vede Uptown Funk od Marka Ronsona a Bruna Marse před Blank Space od Swiftové a Thinking Out Loud Eda Sheerana. A prý zaslouženě – na nahrávce Ronsona a Marse oceňují „retro-soulovou klasiku“. Albem roku se prý stane Swiftové 1989, ač nejvíce by si to zasloužil To Pimp a Butterfly od Kendricka Lamara.

Ceremoniál bude u nás přenášet Česká televize na kanálu art, začátek je naplánovan­ý na úterní dvě hodiny v noci. Tlumočit dění bude Dana Hábová a komentářem jej opatří hudební publicista Honza Dědek.

 ?? Nedávno zesnulého Davida Bowieho připomene zpěvačka Lady Gaga. Foto: Profimedia.cz ??
Nedávno zesnulého Davida Bowieho připomene zpěvačka Lady Gaga. Foto: Profimedia.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia