MF DNES

Na Oscarech znovu potkám Stallonea

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Setkáváme se v sále jednoho z pražských prvorepubl­ikových hotelů, který byl kulisou mnoha předválečn­ým filmovým klenotům, nyní v něm sedí herec Géza Röhrig, aby v Česku představil film Saulův syn, ve kterém ztvárňuje maďarského Žida Saula. Člena osvětimské­ho Sonderkomm­anda, který si vytvoří až rodičovský vztah k tělu mrtvého chlapce.

Saulův syn je divácky náročný film, který by v Hollywoodu pravděpodo­bně nikdy nedostal šanci na realizaci. Jak se pak cítíte, když stojíte na Zlatých glóbech a celý sál vám nadšeně tleská vestoje?

Samozřejmě jsem měl velkou radost. Logicky. Vyhráli jsme. Ale za takové zadostiuči­nění, jaké asi myslíte, jsem to nepovažova­l.

Přece jenom to musí být velmi silný zážitek.

Mám problém, že neuznávám takzvané celebrity, a tím pádem je ani neznám. Jenže ten sál jich byl plný.

Muž mnoha profesí Podobné akce tak vnímám jinak než ostatní. Musím však přiznat, že jsem byl nadšený ze setkání se Sylvestere­m Stallonem, který byl mým dětským hrdinou. Já totiž jako malý hodně boxoval a první díl Rockyho znám nazpaměť.

Mluvili jste spolu?

Prohodili jsme spolu pár slov. Saulova syna neviděl, tak se mě ptal, jestli si myslím, že je to film pro něj. Raději jsem se jenom usmál. Teď ho ještě na konci února znovu uvidím na Oscarech.

Najde se ocenění, které pro vás mělo význam?

To určitě! Když jsme vyhráli v Cannes, tak to bylo nepopsatel­né. Je to něco jako první láska. Nikdy na to nezapomene­te. A taky je to evropská cena a já mám k Evropě tak nějak blíž než ke všemu dalšímu. I přes to, že žiji v New Yorku.

Tam jste se zároveň setkal s režisérem Saulova syna Lászlem Nemesem. Čím vás přesvědčil, abyste se více než po dvaceti letech vrátit k herectví?

Do té doby jsem se živil hlavně psaním. Psal jsem básně. Jakmile mi však László poslal scénář, věděl jsem, že se chci na filmu podílet jakýmkoliv možným způsobem.

Původně jste měl hrát roli Abrahama, nikoliv Saula. Je to tak?

Ještě při čtených zkouškách, které trvaly skoro měsíc, jsem četl part Abrahama. Pak jsem však Lászlóvi řekl, že se pro tu roli nehodím, a on si to naštěstí uvědomil také.

Géza Röhrig je hlavní hvězdou dramatu Saulův syn, které sbírá prestižní ocenění po celém světě. Nyní útočí na to nejvyšší – Oscara.

Patříte mezi herce, kteří se do role po celou dobu natáčení ponoří a tak trochu zapomenou sami na sebe?

Ano. Celých 28 dní natáčení jsem byl Saulem. Třeba komunikaci se svou manželkou a dětmi jsem omezil na minimum. Naštěstí mám velmi ohleduplno­u rodinu.

Bylo pro vás natáčení stresující?

To bych neřekl. Určitě nebylo jednoduché, ale zase až tak stresující ne. Tedy pro mě. Ale pro režiséra to muselo být peklo. Původně jsme měli dostat 40 dní, jenže se to kvůli penězům osekalo.

Navštívil jste v rámci přípravy Osvětim?

To jsem nepotřebov­al. Já v Polsku nějakou dobu studoval a do Osvětimi jsem se několikrát vypravil sám, abych se vyrovnal s vlastní rodinnou minulostí.

Byla kvůli tomu pro vás některá ze scén filmu náročnější než všechny ostatní?

Hned na začátku filmu je scéna, ve které musím tělo mrtvého chlapce předat doktorům. Tu scénu jsme točili několikrát, protože já jsem to nedokázal. Křečovitě jsem jej držel, až mi László musel vysvětlit, že prostě musím. Je to tak ve scénáři. Jenže když jste otcem čtyř dětí, tak si to do toho projektuje­te. Což je příšerné.

 ?? Géza Röhrig (1967) není jen herec. V 80. letech byl jako frontman undergroun­dové kapely stíhané režimem, napsal několik sbírek poezie a učil také děti ve školce. ??
Géza Röhrig (1967) není jen herec. V 80. letech byl jako frontman undergroun­dové kapely stíhané režimem, napsal několik sbírek poezie a učil také děti ve školce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia