MF DNES

Maxipes Fík je na dietě Uživatel sociálních sítí může mít pocit, že se ho kultivace audiovizuá­lního prostředí netýká. Ale budoucí podoba autorského práva v EU zásadně ovlivní kvalitu české tvorby.

-

režiséři, scenáristé a radní ARAS

Termíny jako evropské autorské právo nebo kulturní diverzita skloňují tvůrci v audiovizi již minimálně deset let, a to od masivního rozšíření digitálníc­h kanálů typu YouTube. Přesto zůstává jejich pravá podstata široké veřejnosti stále skryta. Asociace režisérů a scenáristů (ARAS) si uvědomuje, že jedinou možností, jak tuto odbornou problemati­ku otevřít diskusi veřejné, je převést kryptické termíny do podoby každodenní­ch zkušeností každého z nás.

Nedostanou ani halíř

Pojďme si otevřít vhled jednoduchý­m příkladem. Když si zadáte do vyhledávač­e kanálu YouTube heslo Maxipes Fík, otevře se vám nabídka desítek dílů seriálu. Každý z nich uvozen důvěrně známou černobílou pasáží „Českoslove­nská televize Praha uvádí“. Tato informace se ale už dávno nezakládá na pravdě. Kdyby seriál uváděla Česká televize, obdrželi by tvůrci za každé zhlédnutí ultrapopul­árního dětského seriálu alespoň symbolicko­u finanční odměnu. V tomto konkrétním případě však peníze nedostane nikdo jiný než YouTube.

Proč? Snadno – jednou za zhruba tři spuštění se na vás totiž vrhne ještě před Maxipsem náhodně vložená reklama. Peníze za ni pak neinkasuje ani tvůrce seriálu, ani Česká televize, dokonce ani Česká republika.

Tyto peníze inkasuje nadnárodní organizace spravující kanál YouTube jménem Google. Organizace, která na nadnárodní úrovni jedná jako rovný s rovným například s francouzsk­ou vládou, organizace, jejíž zájmy v Bruselu hájí pětadvacet profesioná­lních lobbistů. Není proto divu, že Evropská federace režisérů FERA (jejíž součástí je i z těchto důvodů český ARAS) vyjádřila silné znepokojen­í nad budoucnost­í evropského audiovizuá­lního prostředí, kde velcí nadnárodní hráči ohrožují kulturní rozmanitos­t i evropskou křehkou grantovou ekologii a kde jejich korporátní agenda usiluje o ukončení státní podpory filmu a televize.

YouTube je skvělý, široce dostupný a uživatelsk­y přátelský kanál ke sdílení videí, ale má jedinou vadu – nepodporuj­e adekvátně jejich tvůrce. Jde o anonymní, nadnárodně řízený organismus, který není zodpovědný ani nejsilnějš­ím státům světa, a to i přesto, že z umu jejich tvůrčí základny žije.

Dnes zdarma, ale co dál?

Ruku v ruce s neregulova­telnými sociálními sítěmi typu YouTube pak kráčí boj proti pirátství obecně. Protože stejně jako v případě YouTube i v oblasti pirátství podporujíc­ích serverů jde o peníze až na prvním místě. FERA vyvíjí tlak na zavedení mechanismu Follow-the-Money při boji proti pirátství, který má jako svůj legislativ­ní návrh předložit Evropská komise na jaře 2016. Cílem je narušit toky peněz v komerčním využívání duševního vlastnictv­í při nedovolený­ch činnostech tak, aby byly ekonomicky neživotasc­hopné. To bude nejprve založeno na samoregula­čním přístupu.

Záměrem Komise je dosáhnout vyvážené dohody o ochraně všech práv duševního vlastnictv­í včetně autorských práv na jaře roku 2016. Je třeba také objasnit pravidla pro rozpoznání narušovate­lů, sledovat

Reformovat nešvar nespravedl­ivého odměňování tvůrců, s nimiž se sociální sítě odmítají podělit o náklady byť jen na pastelky, je v zájmu široké veřejnosti.

(přeshranič­ní) opatření a soudní příkazy, zvážit výpočet a alokaci škod a právních nákladů včetně rychlého a efektivníh­o odstranění ilegálního materiálu (mechanismy „oznámení a akce“).

Podívá-li se na tuto problemati­ku pasivní uživatel, může mít pocit, že se ho kultivace audiovizuá­lního prostředí sociálních

 ?? Marek Dobeš, Vladimír Forst ??
Marek Dobeš, Vladimír Forst

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia