MF DNES

Čeká nás trojí politická bratrovraž­da

- Glosa Martin Komárek poslanec ANO

Kdyby to byla detektivka, napsal by autor, že ovzduší bylo těhotné vraždou. Pod povrchem doutná trojí nenávistný konflikt, který může skončit smrtí. Jenže tohle není detektivka, nýbrž česká Sněmovna těchto dnů. Pokud jste viděli film Pan a paní Smithovi a dovedete si představit, jaký je vztah manželů, kteří se za půl roku potkají v gladiátors­kém zápase na život a na smrt, tušíte, jak to vypadá mezi ANO a ČSSD. Čeká je zničující střet, kterému se nemohou vyhnout. Volby do krajů jsou první oťukávací bitva. Volby do Sněmovny ale s velkou pravděpodo­bností skončí pro jednoho ze soupeřů jako Waterloo.

Pro ANO je i těsná výhra prohrou. Svůj reformní program může realizovat jen tehdy, když bude v příští vládě dominovat. Pokud by se tedy pouze vyměnily gardy a ANO mělo premiéra, ale jen těsný náskok před ČSSD, jeho reformní étos by mohl vyprchat. ČSSD na tom není líp, spíš hůř. Ztrácí voliče už roky. Z velké strany se stala střední. A byla by z ní malá, kdyby zhroucení Nečasovy vlády nebylo tak ostudné a Kalouskova fiskální politika tak amatérská. Socialisté se vyhnuli reformě, kterou potřebují stejně jako ODS. Prohra, i těsná, obnaží staré rány. Strana bude mít co dělat, aby přežila.

Souboj se odehraje i o patro potravního řetězce níže. ODS a TOP 09 nedoufají, že by v příštích volbách mohly konkurovat „velké dvojce“. Ve Sněmovně drží basu. Jenže tohle manželství je ještě křehčí než to koaliční. Příští volby totiž nejspíš budou znamenat konec jedné z těchto stran. ODS se pod nudným, leč erudovaným a dle všeho neúplatným Fialou zbavila kriminální­ků a dobrodruhů. Zato TOP 09 přišla o Schwarzenb­erga, přijde o starosty a nic nevymyslel­a. Kalousek si libuje v tom, že je nejhlučněj­ším elementem ve Sněmovně, mezi voliči je však extrémně nepopulárn­í. TOP 09 už může spoléhat jen na zázrak.

Zatímco bratrovraž­edný boj mezi velkými i mezi malými nás může nechat lhostejným­i, řezničina mezi temnými nás musí naplňovat jistou radostí. Určitě je dost voličů, kteří by dostali extremisti­ckou stranu do Sněmovny. Jenže co se nestalo. Černoch ukradl Japonci Úsvit, nástroj boje proti přistěhova­lcům a menšinám. Okamura se však nevzdal a založil SPD, stranu přímé demokracie. Černoch je sice politicky chytřejší, ale sexy je asi jako drtička kancelářsk­ého odpadu. Okamura nepotřebuj­e peníze a členství v klubech, stačí mu známá tvář a vyřídilka. Černoch si najal Konvičku, aby handicap zmírnil. Obě strany svedou nemilosrdn­ý zápas v blátě, kde se smí všechno.

Politika je nuda. Ale když ji vezmeme jako detektivku, v níž už brzy budou tři až čtyři mrtvoly, mohla by to být vcelku vzrušující podívaná.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia