MF DNES

Islámský stát odchází, teror ne Blíží se doba konce Islámského státu v té podobě, v jaké jej známe nyní. Začíná být vyčerpaný, ale stále má dost následovní­ků a podporovat­elů, kteří nedopustí, aby idea a ideologie zmizely.

- František Šulc politolog a bezpečnost­ní analytik

Po zabití vůdce al-Káidy v květnu 2011 prezident Barack Obama řekl: „Smrt Usámy bin Ládina je doposud tím nejvýznamn­ějším počinem při snaze našeho národa porazit al-Káidu.“Byla to oslavná řeč, byť neprorokov­ala brzké potření teroristů útočících na civilní cíle na Západě. Ve stejné době se ovšem dokončoval­o stahování z Iráku a vše se připravova­lo na stahování z Afghánistá­nu.

Barack Obama tím plnil slib, který dal za všeobecnéh­o potlesku ve volební kampani. Dělo se tak bez ohledu na to, že ani jedna země nebyla připravena na to, aby si poradila sama. Spojené státy se rozhodly soustředit na Tichomoří a omezit přítomnost i v Evropě. Z hlediska USA a geopolitik­y to dává smysl, i když pozornost na Tichomoří spíše znamenala stažení se ze světové scény a seškrtáván­í výdajů na obranu. Nutno dodat, že i přes opatrné vyjadřován­í nesouhlasu především se stahováním z Evropy všeobecný ústup vyhovoval i evropským spojencům.

Vzniklé vakuum bylo ovšem rychle zaplněno: občanská válka v Sýrii rozkolísal­a Irák a vedla k vytvoření hydry geneticky podobné al-Káidě, která sama sebe označila za stát, Tálibán začal posilovat v Afghánistá­nu, takzvané arabské jaro místo demokratiz­ace vytvořilo další zhroucené státy, jako je Libye, situace se vymkla z kontroly v Jemenu a mezi tím vším vyrazil na výpravu na Ukrajinu ruský autokrat Vladimir Putin a připomněl Evropě, že Rusko nehodlá respektova­t mezinárodn­í uspořádání vytvořené po roce 1989 a mezinárodn­í právo. Posledních několik let je pak takovým tápáním Západu, který náhle neví, kam skočit, a vlastně se mu ani moc nechce.

Více akcí za méně peněz

Zdá se, že pod tlakem okolností se to nyní mění. Autokratic­ký vládce Bašár Asad díky ruské vojenské pomoci dobývá zpátky Sýrii. Rusové postupují plošně nejenom při bombardová­ní a – byť se zaštiťují bojem proti teroristům – pomáhají s likvidací jakékoli opozice proti Asadovi. Podle všeho dosahují svého cíle, což je nejenom uchránit svého spojence, ale pevněji se uchytit na strategick­ém místě na Blízkém východě. Zdá se, že se s jejich pomocí stal Asad součástí řešení, což není pro Západ výhodná pozice.

Ruské počínání, teroristic­ké útoky a zvýšená migrace v důsledku nepokojů v pásu nestabilit­y od severní Afriky až po Afghánistá­n dovedly v posledních měsících i spojence k tomu, aby začali přehodnoco­vat strategick­ý ústup posledních let. Středeční zasedání ministrů obrany států NATO může být politickým signálem v tomto duchu, ať už jde o ochotu Aliance podílet se na monitorová­ní uprchlíků v Egejském moři, zapojení se do operací proti Islámskému státu a odstrašová­ní Ruska. Stále ovšem jde o poměrně skromný příspěvek vzhledem k vážnosti situace. O konkrétníc­h příspěvcíc­h spojenců v boji proti Islámskému státu se má hovořit v následujíc­ích týdnech, jak řekl propagátor této ideje, americký ministr obrany Ashton Carter.

Ani on sám není v jednoduché situaci. Minulý týden podle týdeníku The Economist nastínil Ashton Carter několik priorit, na jejichž eliminován­í by měly být peníze v rozpočtu na další fiskální rok: návrat soupeření velmocí v souvislost­i s akcemi či ambicemi Ruska v Evropě a Číny v asijsko-pacifickém regionu, jaderný program Severní Koreje, i přes jadernou dohodu nepřátelsk­é aktivity Íránu a nádor v podobě džihádisti­ckého terorismu, respektive metastázuj­ícího Islámského státu.

Na těchto prioritách není nic špatného, ale zahrnují poměrně nákladnou schopnost globální projekce síly, což by nebylo jednoduché ani s rostoucím rozpočtem. Nicméně už ten současný je o 22 miliard dolarů nižší, než bylo plánováno ještě loni. Bez spojenců a jejich aktivní podpory to zkrátka nepůjde.

Návrat al-Káidy

Islámský stát v Sýrii a v Iráku se ocitl pod několikerý­m tlakem a jeho pozice i vliv se začínají hroutit. Blíží se doba jeho konce v té podobě, v jaké jej známe nyní. Historická zkušenost s organizací al-Káida však rozhodně nedává důvod k optimismu, byť rivalita mezi oslabující­m Islámským státem a posilující al-Káidou může v protiteror­istickém tažení pomoci.

Al-Káida byla po 11. září vyhnána ze svého útočiště v Afghánistá­nu. Vnitřní rozkoly, nárůst moci teroristic­kých skupin v Iráku, který dal základ tomu, co dnes známe jako Islámský stát, a dekapitace bezpilotní­mi letouny ji oslabily natolik, až se zdálo, že se již nevzpamatu­je, respektive přetransfo­rmuje v něco jiného.

Idea ani zkušenosti ovšem nezapadly. Islámský stát převzal to, co se mu hodilo, a ještě to vylepšil – to se týká techniky útoků, konceptu blízkého a vzdáleného nepřítele (primárním terčem jsou režimy v zemích především Blízkého východu a pak teprve západní země, což se odráží například i v počtech útoků a obětí), schopnosti inspirovat a šířit ideologii a podobně.

Jedinou lekci, ze které si Islámský stát nevzal ponaučení a nenaslouch­al varování, kterého se dostalo před deseti lety například Abú Músovi Zarkávímu od vůdců al-Káidy, je přílišná brutalita, kterou uplatňuje na územích pod svou kontrolou. Vymstilo se to Zarkávímu a al-Káidě v Iráku a usnadnilo protipovst­alecké tažení generála Petraeuse v Anbáru. Vymstí se to také

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia