MF DNES

Fakta Požár Národního muzea

-

Střecha Národního muzea začala hořet v půl druhé v noci. Hasiči vyhlásili takzvaný mimořádný, tedy

Oheň hořel na čtverečníc­h. Požár si naštěstí nevyžádal žádné oběti na životech, jeden pracovník ostrahy se nadýchal zplodin a byl ošetřen v nemocnici. požáru pravděpodo­bně vami. Škodu hasiči předběžně odhadli na 10 milionů korun.

třeba posílit požární hlídky, které tam sice byly, ale myslím si, že by bylo dobré, kdyby byly početnější. Ta budova je totiž opravdu rozlehlá a nachází se v ní i velké množství hořlavých materiálů. Dále jsme se sešli s lidmi ze sdružení M- P- I, abychom se dohodli na dalším postupu. V první řadě je potřeba okamžitě zakrýt střechu, aby do budovy neteklo.

Ohrozí požár probíhajíc­í rekonstruk­ci muzea?

sdělil, že tam, kde hořelo, měly začít bourací práce v dubnu. Takže jedinou změnou je, že se bourat začne už teď. Nevidím tedy žádný důvod, proč by měl požár ohrozit ten říjnový termín roku 2018. Některé bourací práce na tom místě už dokonce začaly dříve, a právě ty objevily zmiňovaný azbest. Nic, co by bylo opravené, poškozeno nebylo.

Jak hodnotíte zásah hasičů?

Určitě je potřeba je pochválit, protože svým rychlým zásahem eliminoval­i větší škody. My s hasičským záchranným sborem často spolupracu­jeme. Dělají se různá cvičení na nové i staré budově, což je dobré v tom, že hasiči tu budovu poměrně znají. To, že to měli vyzkoušené, určitě pomohlo. Shodou okolností totiž dělali cvičný zásah právě v té části, kde hořelo. Problémy jsou s výškou a členitostí budovy.

A také s nájezdovým­i plochami. Ne všude si mohli ukotvit auta. Je dobře, že tu budovu berou jako jednu z priorit. To bylo vidět i nyní, kdy požár označili nejvyšší kategorii a sjelo se sem devatenáct družstev.

 ?? Foto: Radek Krahulík, HZS ??
Foto: Radek Krahulík, HZS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia