MF DNES

Hasit muzeum je práce jako každá jiná

-

PRAHA K hořící budově Národního muzea se v noci sjelo 129 hasičů z 19 jednotek. Zasahovali profesioná­lové i dobrovolní­ci.

„Já jsem se o zásahu dozvěděl v noci a neměl jsem z toho moc dobré pocity,“řekl včera ráno Antonín Šustr, velitel zásahu.

„Člověk si říká, že to může dopadnout všelijak, protože když jde o budovu v rekonstruk­ci, bývá zásah vždy těžší. Naštěstí tam nejsou žádné exponáty, takže ani náš zásah nenadělal moc škod,“dodal.

Akcí podobných jako ta páteční hasiči moc nemívají. Přesto k zásahu u Národního muzea přistupova­li bez zbytečných emocí. Důkladný výcvik i průběžná speciální cvičení pražské hasiče připravují na zásah kdekoliv. V historický­ch budovách, výškových komplexech nebo třeba tunelech.

„Pro nás je to po pravdě řečeno stejná práce jako každá jiná. Komplikace jsme žádné neměli, podařilo se nám i včas zprůjezdni­t magistrálu, abychom neblokoval­i v Praze provoz. Teď už probíhají dohašovací práce,“uvedl včera brzy ráno zasahující hasič Jaroslav Daslík.

Nejkratší, ani ne minutovou cestu k Národnímu muzeu absolvoval­i hasiči z centrální pražské stanice v Sokolské ulici. Přibližně patnáctiki­lometrovou trasu musela absolvovat hasičská jednotka ze stanice číslo 8, která je v Radotíně.

„Centrální hasičská stanice tvoří základnu pro tři výjezdové jednotky. Na stanici se nachází i lezecké družstvo, které vyjíždí k zásahům souvisícím s prací ve výškách a nad volnou plochou,“uvedla mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová.

K Národnímu muzeu vyjížděly jednotky vybavené špičkovou hasič-

Blízko Vá cl av sk é ná m . skou technikou. Například cisternový­mi vozy Iveco, Dennis či Mercedes Benz v různých modifikací­ch s posádkou až šesti mužů.

Navzdory tomu, že jde o mnoha- tunové kolosy, například vozy Dennis (14 tun) dosahují nejvyšší povolenou rychlost 125 kilometrů v hodině. Jednotlivé modely cisteren mají kapacitu až čtyř tisíc litrů vody, součástí jejich výzbroje je i další vybavení. Čerpadla cisteren dokážou pohánět vodu rychlostí až 2 700 litrů za minutu.

Výškovou hasičskou techniku reprezentu­jí modely Iveco a Mercedes. Například vůz druhé zmiňované značky veze žebřík o délce 37 metrů. Koš tohoto žebříku patří k nejnovější generaci, má dva vstupy a slouží pro tři osoby.

I v tomto případě nejde o žádný drobek. Hasičský mercedes váží 18 tun. Zajímavou technickou vychytávku představuj­í nápravy odpružené vzduchem. Pomocí jednoduché­ho zařízení lze zvednout podvozek vozidla až o 20 centimetrů. Lépe tak zdolává terén. (bajt, boh)

Nejbližší hasičská stanice je od muzea vzdálená jen minutu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia