MF DNES

V Praze hořelo kvůli nešikům i sabotérům

-

PRAHA Žhářství, sabotáž, ignorování protipožár­ních předpisů i obyčejná nedbalost a neopatrnos­t. To vše se podepsalo pod nejničivěj­šími požáry pražské historie.

Legendární se stala neopatrnos­t služebné, smažící na Hradčanech koblihy. Příprava téhle pochoutky stála v roce 1541 za požárem, který zdevastova­l Pražský hrad, Hradčany a kus Malé Strany.

Nebylo to poprvé ani naposledy, co se Prahou prohnal červený kohout. Magistrát se rozhodl požárům čelit v roce 1853 zřízením hasičské jednotky. Pražská radnice přijala 30 lidí, oficiálně jako metaře. Rozhodla však i o jejich speciálním využití „Představen­ému Aloisu Pastovi nařídil magistrát vycvičit osm lidí k obsluze stříkačky a ostatní jako jejich pomocníky,“uvedla Ivana Svitáková z pražského hasičského záchrannéh­o sboru.

Tento hasičský sbor zasahoval i 12. srpna 1881, kdy na střeše Národního divadla zámečníci Václav Ziniburg a Emil Jenisch letovali měděný drát hromosvodu. Od špatně uhašených uhlíků letovacích kamínek vzplál požár, který zlatou kapličku zdevastova­l. Incident provázela řada podivných okolností, žhářství se však nepodařilo prokázat. Řemeslníky soud za přestupek potrestal týdnem vězení.

Veletržní palác hasili dva týdny

„Oheň nám šel naproti,“vzpomínal major Václav Hladík, vyšetřovat­el pražských hasičů, na ničivý požár Veletržníh­o paláce. Večer 14. srpna 1974 plameny ve čtvrtém patře ohlásila vrátná. První jednotky dorazily za pár minut. To však už oheň pohltil plochu a rozměrech 400 metrů čtverečníc­h a nekontrolo­vaně se dál šířil. Došlo i k explozi plynu, který stále proudil rozvody.

Šíření požáru nabralo parametry ohnivé bouře. Dramatické chvíle prožilo šest hasičů, kteří uvázli na hořící střeše paláce. Do záchranné akce byly vyslány jen tři žebříky, pro ostatní nebyla obsluha. Nakonec se uvázlé muže podařilo přece jen zachránit nezraněné.

Hasiči tehdy nasadili i vodní dělo, které bylo schopné stříkat vodu s intenzitou pět tisíc litrů za minutu. Vodu pro zásah přiváděl rozvod z Vltavy.

S plameny bojovali všichni pražští hasiči. Na jejich opuštěné stanice dorazily posily ze středních Čech. Likvidace požáru skončila definitivn­ě 27. srpna, tedy téměř po dvou týdnech. Škoda dosáhla na tehdejší poměry astronomic­kých 224 milionů korun. Plamenné inferno zavini-

Ničivý požár

Tržnice

Cvičení po ohlášení požáru. Za minutu po nich dorazily i cisterny ze stanice v Sokolské. To však již historický objekt plně zachvátily plameny.

Levé křídlo Průmyslové­ho paláce se však během zásahu zřítilo. Hasičům se během mnohahodin­ové akce podařilo zachránit centrální trakt a pravou stranu objektu.

Požár podle vyšetřovat­elů zapříčinil vařič v jedné z expozic výstavy, která na Výstavišti tenkrát probíhala. Škoda dosáhla miliardy korun. Společnost Incheba, tehdejší nájemce Výstaviště, dostala od hasičů za pět pochybení pokutu 200 000 korun. Nejvyšší správní soud loni v létě rozhodnutí částečně zrušil. O věci se tak znovu rozhodne ve správním řízení.

— Jan Bohata

 ?? Areál asijské tržnice Sapa vzplál před více než osmi lety. Shořely haly plné zboží za 200 milionů korun. ??
Areál asijské tržnice Sapa vzplál před více než osmi lety. Shořely haly plné zboží za 200 milionů korun.
 ?? Hasiči cvičí zásahy v nejrůznějš­ích prostorech. Trénovali také nasazení v budově Národního divadla. ??
Hasiči cvičí zásahy v nejrůznějš­ích prostorech. Trénovali také nasazení v budově Národního divadla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia