MF DNES

Fakta Velké pražské požáry

-

la podle vyšetřovat­elů série hrubých pochybení a nedodržová­ní předpisů. O těch se vědělo minimálně rok, nikdo však problémy neřešil.

Nebezpečný hasič

S dalším obrovským požárem se hasiči museli potýkat šest let poté. 47 jednotek hasičů bojovalo 19. července 1980 s ohněm, který řádil ve smíchovské továrně ČKD – Naftové motory. Když první jednotky dorazily na místo, již hořela hala o rozměrech 250 krát 80 metrů a výšce 16,2 metru. Požár se velmi intenzivně šířil všemi směry. „Rychlost šíření způsobilo odhořívání značného množství hořlavých kapalin, barev, nafty, olejů, mazacích tuků a na kon- 12. srpna 1881 – Požár Národního divadla 1. září 1925 – Požár věže Chrámu sv. Mikuláše na Malé Straně 14. srpna 1974 – Požár ve Veletržním paláci v Holešovicí­ch 25. října 1991 – Shořel Bruselský pavilon na Výstavišti 28. srpna 2000 – Hořel objekt bývalého pivovaru na Vinohradec­h 12. listopadu 2005 – Shořelo dřevěné divadlo Globe v Holešovicí­ch 16. října 2008 – Požár zachvátil secesní Průmyslový palác. Praha dostala od pojišťoven 181 milionů korun, ale požadovala 1,2 miliardy strukci střechy i různých prachů,“vzpomínal major Václav Hladík. Jednotky hasičů se do areálu dostávaly velmi komplikova­ně, kvůli úzkým přístupový­m cestám. I proto požár zlikvidova­ly až po 20 hodinách. Škoda se nakonec vyšplhala na miliardu korun, továrna totiž musela přestěhova­t výrobu. Oheň založil podnikový hasič, který za sabotáž dostal 25 let vězení.

Osudný vařič

Levé křídlo Průmyslové­ho paláce zasáhly plameny večer 16. října 2008. Na místě zasahovalo 123 pražských hasičů a 152 jejich kolegů z dobrovolný­ch sborů. První zásahové jednotky z holešovick­é stanice dorazily na místo již za tři minuty

 ?? Levé křídlo Průmyslové­ho paláce na Výstavišti se před více než osmi lety ocitlo v plamenech. Příčinou požáru se stal vařič v jednom z výstavních stánků. Škoda se vyšplhala na miliardu. ??
Levé křídlo Průmyslové­ho paláce na Výstavišti se před více než osmi lety ocitlo v plamenech. Příčinou požáru se stal vařič v jednom z výstavních stánků. Škoda se vyšplhala na miliardu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia