MF DNES

Fakta Požár střechy Národního muzea v čase

-

1:32 – Operační středisko Hasičského záchrannéh­o sboru (HZS) obdrželo hlášení o požáru na adrese Václavské náměstí 68. Požár ohlásil pracovník ostrahy muzea, který se nadýchal jedovatých zplodin, a následně byl převezen do nemocnice.

1:33 – HZS vyhlásil mimořádný stupeň poplachu. Existují tři stupně poplachu a mimořádný stupeň se vyhlašuje pro případ, že událost ohrožuje více než tisíc obyvatel, plochu nad kilometr čtvereční či hrozí velké materiální škody. A zároveň je nutné nasazení velkého počtu sil a prostředků k zásahu.

1:45 – Na Václavské náměstí se během několika minut sjelo devatenáct profesioná­lních i dobrovolný­ch jednotek z celé Prahy. Na požárních stanicích převzali pohotovost dobrovolní hasiči, všechny profesioná­lní jednotky musely do terénu. 2:00 – „Po lešení a žebřících jsou natažené požární hadice. Ze střechy se ozývá zvuk motorových pil,“líčil z místa reportér iDNES.cz. Na místo se dostavil ředitel Národního muzea Michal Lukeš. Oheň se rozšířil na 200 metrů čtverečníc­h, nad muzeem létal i policejní vrtulník. Kvůli zásahu policie uzavřela okolní ulice včetně pražské magistrály. Provoz stál v obou směrech.

3:25 – Hasiči dostali oheň pod kontrolu, rozebrali střešní krytinu a hledali ohniska požáru.

3:30 – Auta na magistrále se opět rozjela ve směru k hlavnímu nádraží. 6:15 – Ve směru od hlavního nádraží zprůjezdni­li policisté magistrálu dvěma pruhy. Začala se tvořit kolona.

8:00 – Hasiči stále prováděli dohašovací práce. Zůstali na místě požáru do odpoledníc­h hodin.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA
 ?? Foto: Michal Kamaryt, ČTK ??
Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia