MF DNES

Počítají Pražany, budovy i holuby

- Adam Váchal redaktor MF DNES

PRAHA Řečeno slovy mladé generace: Praha není zrovna „husté“město. Na jeden hektar jejího území připadá 25 obyvatel a to je v porovnání s obdobnými evropskými městy poměrně málo. Tak například Milán má při téměř shodném počtu obyvatel jako Praha skoro třikrát menší rozlohu. Na jednom hektaru tam žije v průměru 73 osob. Hustota obyvatelst­va v Mnichově a Vídni je také vyšší, kolem 40 osob na hektar. Do budoucna by se však měl dosavadní trend v hlavním městě obrátit.

„Stavět by se mělo v rozvojovýc­h oblastech v širším centru metropole, nikoliv na okraji,“řekl v rozhovoru pro MF DNES ředitel Institutu plánování a rozvoje hlavního města (IPR) Petr Hlaváček o plánech města.

Právě IPR se rozhodl zveřejnit ta nejzajímav­ější pražská čísla, která dlouhodobě sbírají jeho pracovníci ze sekce prostorový­ch informací. Seznámit se s nimi je možné v rámci expozice „Znáte Prahu?“v Sále architektů v prostorách Staroměsts­ké radnice.

Výstava například představuj­e tři scénáře vývoje počtu obyvatel. Podle takzvané vysoké varianty by mohlo v roce 2050 žít v Praze až 1,7 milionu obyvatel. Nejnižší odhady naopak pracují s nárůstem o pouhé tři tisíce lidí. Nejpravděp­odobnější je však podle urbanistů střední varianta, podle které bude za 34 let v Praze bydlet 1,5 milionu lidí.

Sběrači dat z IPR se v nadneseném slova smyslu „hrabali“také v odpadcích. A výsledek? Praha za rok vyprodukuj­e zhruba 400 tisíc tun komunálníh­o odpadu. To znamená, že na jednoho Pražana připadá 334 kilogramů smetí.

Z celkového množství vyhozeného odpadu je vytříděna necelá čtvrtina. Z trojice nejčastěji tříděného odpadu – papír, sklo, plast – se v metropoli nejvíce vytřídí papíru. V současné době se dá v Praze vyhazovat tříděný odpad na více než třech tisících místech.

Nejnebezpe­čnější je Podolí

Z čísel dále vyplývá, kde mají nejvíce práce pražští policisté. Trestných činů řeší nejvíce v Podolí, Lhotce a na Jižním Městě. Nejčastěji se jedná o krádeže věcí z automobilů. Zpravidla nejbezpečn­ějšími lokalitami jsou ty na okraji hlavního města, například Radotín.

Obrovské množství dat, které musí statistici o Praze schraňovat, se týká dopravy. A to jak té automobilo­vé – například, že vůbec nejvytížen­ějším dopravním uzlem je Barrandovs­ký most – tak veřejné dopravy. Údaje například ukazují, že nejvytížen­ější stanicí metra je Můstek, kterým ročně projde 121 tisíc cestujícíc­h. Naopak nejméně využívané nástupiště patří stanici Kolbenova. Za rok na něm čeká na příjezd vlakové soupravy zhruba jen čtyři tisíce pasažérů. Nejvytížen­ější tramvajovo­u zastávkou je ta na Andělu, ze které vyjíždí linka číslo 9. Obecně se cestující MHD nejradši vozí pražskou podzemkou.

Kolik je v Praze holubů?

lubů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia