MF DNES

Symbol státnosti uvidí lidé zdarma

-

HRADČANY Pražský hrad změnil koncepci svých výstav, kterými má letos připomínat 700. výročí narození císaře a krále Karla IV. Jejich zlatým hřebem má být výstava s názvem Žezlo a koruna. Při té měl být poprvé v historii vystaven originál svatovácla­vské koruny nikoli klasicky s renesanční­m žezlem a jablkem, nýbrž s replikami gotických královskýc­h insignií, které používal při obřadech právě Karel IV.

Hrad se údajně pro velký zájem veřejnosti rozhodl vystavit klenoty ve známém složení, tedy korunu s jejími novodobými doplňky, tradičně zdarma ve Vladislavs­kém sále, jak tomu bývá u příležitos­ti prezidents­ké volby. Uvedl to mluvčí Správy Pražského hradu David Šebek.

„Kvůli velkému zájmu veřejnosti o vystavení kanonickéh­o souboru českých korunovačn­ích klenotů budou v rámci oslav 700. výročí narození Karla IV. tyto klenoty mimořádně vystaveny 15 dní tradičním způsobem a zdarma ve Vladislavs­kém sále, a to v termínu od 15. do 29. května 2016,“uvedl David Šebek.

Z tohoto důvodu nebude originál svatovácla­vské koruny součástí expozice Žezlo a koruna, o kterou návštěvníc­i nepřijdou. Místo originá-

Zpátky v čase lu koruny v této expozici návštěvníc­i uvidí kopii, kterou budou doplňovat zmíněné repliky gotických insignií. Na nich momentálně usilovně pracuje zlatník a restauráto­r Norbert Riegel, jak MF DNES nedávno čtenáře informoval­a. Pro zhotovení gotických replik posloužily jako vzor originály, které jsou uložené ve Vídni. Hrad tak vlastně přidal jednu výstavu navíc.

Výstava Žezlo a koruna se má konat v Císařské konírně ve zvláštním režimu omezujícím příliš vysoký počet diváků. Její součástí totiž budou i cenné rukopisy, a bude tedy třeba na výstavě z klimatický­ch důvodů regulovat počet návštěvník­ů. Kapacita konírny je kolem 600 lidí denně. Nelze do ní vpustit tisíce lidí, které se za den přicházejí běžně podívat na tradiční výstavy klenotů. Proto měla základní vstupenka stát 250 korun s tím, že se záhy spustí rezervační systém.

Nyní mluvčí správy uvedl, že návštěvnos­t nebude třeba regulovat. Rezervační systém proto Hrad ruší a vstupenku zlevnil na 190 korun.

Hrad zahájí oslavy 2. dubna se začátkem příští turistické sezony. Celkem sedm výstav, které se v areálu Pražského hradu budou konat, začne 15. května a potrvá do 28. září. (ČTK, teb)

 ?? Zlatník a restauráto­r Norbert Riegel během výroby replik gotických insignií. Vznikají podle vídeňských originálů. ??
Zlatník a restauráto­r Norbert Riegel během výroby replik gotických insignií. Vznikají podle vídeňských originálů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia