MF DNES

Jižní Město chce odtržení od metropole. Žilo by se mu lépe?

-

HÁJE Starosta Prahy 11 Jiří Štyler uvažuje od odtržení městské části od Prahy a vytvoření nové obce Jižní Město. Zastupitel­stvo by tak údajně mohlo lépe uspokojova­t potřeby obyvatel a lépe regulovat hazard. Na nápad městské části upozornil jako první týdeník E15.

K myšlence odtržení městské části od Prahy vedla starostu Štylera jeho roční zkušenost s působením ve funkci. „Občas si připadám jako purkrabí, který byl správcem panského majetku a dělal jen to, co mu panstvo přikázalo nebo povolilo,“řekl iDNES.cz Štyler. Podle něj v nastaveném systému nemůžou operativně řešit požadavky vlastních občanů.

„Nemůžeme rozhodnout ani o tom, kde budou obyvatelé venčit psy na vodítku, nemůžeme regulo- vat vyhlášku o hazardu či parkování, což by v kompetenci obce možné bylo,“dodal Štyler.

Bývalý starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský a další zastupitel­é o ničem nevěděli.

„Zastupitel­é a koaliční radní se o tom dozvěděli bohužel jen prostředni­ctvím médií. Byli jsme překvapeni také tím, že pan starosta Štyler zrušil únorové zastupitel- stvo, kde by si toto téma zasloužilo více probrat,“sdělil Mlejnský.

Karlín s odtržením začal

Hlavní město Praha je zatím v klidu a případné odtržení hodlá řešit, až nastane. Proti myšlence odtržení jsou například Patrioti ČR, kteří v místní části neúspěšně kandidoval­i ve volbách v roce 2014. Proti kroku připravují petici. Podle jejich před- sedy Jiřího Vítka se jedná pouze o populistic­ké gesto.

„Pokud by se tak skutečně stalo, musela by ‚obec‘ Jižní Město Praze platit veškeré služby jako MHD či energii. Na rozdíl od Karlína, který se chce připojit k Praze 7, toto rozdělení nemá ani žádný pořádný důvod, kromě mediálního zviditelně­ní,“řekl Vítek. Podle Vítka by tím Praha 11 legislativ­ně spadla pod Středočesk­ý kraj a panu starostovi podle něj nejde o nic jiného než o to, lépe dosáhnout na evropské dotace.

Zmiňovaný případ Karlína, kde část obyvatel podepsala petici za odtržení od Prahy 8 a připojení k sedmé městské části, by měla libeňská radnice začít řešit tento měsíc, kdy je naplánován­o jednání tamního zastupitel­stva. (rsr, vj)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia