MF DNES

Už jsem zpátky ve formě

- Jiří Jakoubek redaktor MF DNES

Olympijský vítěz z Londýna

se chystá na zlatou obhajobu

Bude ještě někdy závodit? Tahle otázka, jež vytanula necelý rok po londýnském triumfu kvůli vleklému zranění, už moderního pětibojaře Davida Svobodu netrápí. Definitivn­ě ji rozptýlil loni, kdy na mistrovstv­í světa skončil osmý a na evropském šampionátu si čtvrtým místem vybojoval účast na hrách v Rio de Janeiru. „Trénování mě pořád baví víc než cokoli jiného,“říká jedenatřic­etiletý šampion.

Do vaší zlaté obhajoby zbývá půl roku. Počítáte to?

Ne, nepočítám, jen vím, že pětiboj je až na závěr her. Zatím si Rio do souvislost­i s obhajobou nedávám, spíš jsem rád, že tam vůbec budu moci jet. Bude to moje třetí olympiáda, což je prima, ale žádný stres z toho nemám. Ještě je brzy i na odhadování, na co budu v Riu stačit. Zeptejte se v červenci.

Může vás uspokojit něco jiného než medaile?

Bude záležet, jak na tom budu zdravotně, jak budu připravený. Když třeba už v červnu budu cítit, že mám životní formu, byl bych z nemedailov­é pozice zklamaný. Ale když zjistím, že na tom sice nejsem špatně, ale je tam spousta mladších a lepších vlčáků, tak si podle toho nastavím cíle. To není alibi, fakt to ještě neumím odhadnout.

Naplno trénujete rok a půl, ale předtím, během zranění, jste se hodně věnoval reklamě a mnozí říkali – ten už nikdy nic nevyhraje. Zaznamenal jste to?

Samozřejmě se to ke mně doneslo. Lidí, kteří se různě vyjadřoval­i, bylo tolik... Aby se v tom prase vyznalo, co byl převažujíc­í názor, ale že bych byl považovaný za někoho, kdo se živí jen reklamou, to snad ne. Je ale pravda, že kvůli zraněné noze jsem měl víc času.

Také vás kdosi přirovnal k Aleši Valentovi a jeho aktivitám po olympijské­m zlatu v Salt Lake City...

Jo, někteří novináři, to bylo v negativním smyslu. Docela mě to překvapilo, protože Aleš byl pro mě sportovní vzor. Takže jakékoli srovnání s ním pro mě bylo vlastně odměnou. Ale nebral jsem to tak, že si někdo myslí, že kvůli aktivitám v marketingu už nikdy nic nevyhraju. Mojí hlavní starostí bylo, abych se dal zdravotně do pořádku.

Už se to blíží

Sledujete, co se o vás píše?

Mám na to lidi. Maminka je v důchodu, na chalupě má internet a sleduje úplně všechno. Občas mě na něco upozorní, ale takových těch bulvárních článků, které vznikají o vás bez vás, už moc není.

Reklama je tedy minulostí?

Skoro, omezil jsem ji na minimum. Jakmile jsem mohl začít naplno trénovat, přestal jsem mít čas. A jelikož jsem zcela záměrně nepodepsal žádnou spolupráci s nějakou marketingo­vou agenturou a nemám ani manažera, jsem svým pánem a dělám si, co chci.

Na prvním místě máte trénink?

Přesně tak, času na něco jiného dý jinde – za koňmi jezdíme do Poděbrad, střídáme šermířské kluby. Kdybych to s nějakou agenturou podepsal, zavázal bych se ke spolupráci; fotil bych kalendáře, chodil po akcích a podobně, z toho se těžko utíká. Samozřejmě teď nemám příjem jako první nebo druhý rok po olympiádě, ale zase jsem zpátky ve formě a můžu se těšit na Rio.

Takže už nyní, v únoru, cítíte formu?

Celkem ano, jde to.

Reklama vás ale bavila, že?

To víte, že ano, byla u toho legrace. Já tehdy potřeboval změnu, deset let jsem jenom trénoval. Ale odpočinul jsem si paradoxně i kvůli zranění.

Jak dlouho se může pětibojař udržet ve světové špičce?

Pětatřicát­níci nikdy nebyli výjimkou, ale v poslední době došlo ke generační obměně a na loňském mistrovstv­í světa jsem byl ve finále jeden ze tří třicátníků. Ale do těch pětatřicet­i můžete nahoře vydržet.

Bude to i váš případ?

Určitě ne, i kdybych to v Riu pokazil, anebo je tam všechny rozsekal, na další hry už nemyslím. V Dukle mám smlouvu do konce roku 2017, to by byla taková rozlučková sezona, kterou si budu chtít užít. A kdyby přišla nabídka, zvážil bych ještě rok 2018. Pak už nic, už nemám takový drajv, tělo není takové bezúdržbov­é jako ve dvaceti. Když budu mít na Dukle dveře otevřené, rád bych dělal trenéra.

V minulosti jste dostal nabídku od jedné televize, abyste působil, podobně jako Roman Šebrle, v roli hlasatele...

Tehdy jsem se tomu zasmál, protože jsem chtěl ještě sportovat. Teď nevím, jestli jsem si ty dveře zavřel úplně – nová nabídka by byla milá, ale stejně se chci věnovat trenéřině. Romanovi ovšem blahopřeju, novou roli zvládá skvěle.

Děláte všechno pro úspěch v Riu, úplně jistou účast však ještě nemáte...

To je pravda. Dvě kvalifikac­e na jména máme s Honzou Kufem, který na Evropě skončil devátý, ale podle našich kritérií by jednoho z nás mohl vystřídat Ondra Polívka, když získá medaili na květnovém mistrovstv­í světa nebo vyhraje Světový pohár. Tudíž se musím snažit a být lepší. Jsme kamarádi, ale tak to ve sportu chodí a považujeme to za normální.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia