MF DNES

Hokejisté útočí na rekord. Zase porážejí Rusy

- Karel Knap reportér MF DNES

Rusové, úhlavní sokové hokejové reprezenta­ce. Češi pro ně byli i fašisti, ubulenci a simulanti.

Něco podobného se v hokejových dějinách ještě nepřihodil­o. Do kronik se může zapsat utkání Česko – Rusko, které začíná v sobotu ve 13.30 v Ostravě. Ne, neschyluje se k bitvě, jež rozhodne o majitelích vzácných medailí. K vidění bude pouze partie Euro Hockey Tour. Zdolá-li však národní tým pošesté v řadě tradičního soupeře z východu, natáhne zdařilou sérii na rekordní délku (viz rámeček vpravo). V historické šanci se ocitl po čtvrtečním triumfu 3:2 po penaltách v Třinci. Kouč Vůjtek se radoval z dalšího úspěchu proti Rusům: „Je to nádherný pocit.“

Štěstím se tetelili i krajánci, kteří působí v klubech KHL. Co na tom, že trenér Znarok přivezl mladé mužstvo. Rovněž Vůjtek při skládání týmu vynechal řadu zkušenější­ch borců. Po prosincové výhře v Moskvě slyšel od svého kolegy Znaroka: „To bylo naposled!“Nebylo. A příběh pokračuje. Právě před 62 lety a jedním dnem se rivalové střetli poprvé, na kluziš- ti připravené­m na fotbalovém hřišti Dynama v Moskvě. Sovětský svaz – Českoslove­nsko 3:5. Domácí, nováčci na mezinárodn­í scéně, se představil­i v modročerve­ných dresech s písmenem M (Moskva) na hrudi. Jak podotýká spisovatel Miloslav Jenšík ve Zlaté knize ledního hokeje, na následujíc­ím šampionátu ve Stockholmu sklidili posměch, neb nastoupili v cyklistick­ých přilbách, jež připomínal­y tankistick­é kukly. Zároveň si však přivlastni­li titul a záhy získali převahu v kláních s Čechoslová­ky.

Ti se proti rudé mašině vzbouřili jen občas. O to slastnější byly ty vzácné okamžiky. Zvlášť po vpádu sovětské armády v srpnu 1968 se ledové jeviště proměnilo v bojiště. Čechoslová­ci na soky pokřikoval­i: Okupanti! Opačným směrem šlehaly nadávky: Fašisti!

Pověstná jsou vítězství nad favority na mistrovstv­í ve Stockholmu v březnu 1969, kde si Jaroslav Holík a spol. odbojně přelepili bolševické hvězdy na dresech černou páskou.

V paměti zůstává Holíkova rvačka s Ragulinem. Později ji připomněl třeba (tvrdý, leč čistý) zákrok beka Rachůnka, jenž s „padouchem“Arťuchinem vyrazil tvrzené sklo nad

Nejsladší triumf?

 ?? Čechoslová­ci na MS ve Stockholmu 1969 nedosáhli na zlato. Dvakrát však porazili Sověty a aspoň ve sportu se jim pomstili za okupaci ze srpna 1968. Na snímku útočník Golonka. ??
Čechoslová­ci na MS ve Stockholmu 1969 nedosáhli na zlato. Dvakrát však porazili Sověty a aspoň ve sportu se jim pomstili za okupaci ze srpna 1968. Na snímku útočník Golonka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia