MF DNES

Násilník Bartošák? Chtěl bych to lidem vysvětlit, říká

-

OSTRAVA Až do loňského listopadu žil hokejista Patrik Bartošák svůj americký sen, ale i když bydlel v Los Angeles, hollywoods­ky šťastný konec jeho příběh (zatím) nemá. Bartošákov­u idylu úplně převrátila událost, po níž čelí český talentovan­ý brankář obvinění z domácího násilí. Své dívce údajně vyhrožoval, že ji zabije. Pro něj, pro rodinu i pro jeho kamarády začaly psychicky náročné dny a měsíce.

„Vím, že ať případ dopadne jakko- liv, lidi na mě budou hledět tak, že jsem si zavřel vrátka do NHL. Navíc si o mně myslí, že jsem násilník,“řekl 22letý gólman Vítkovic.

Ten v prvním obsáhlejší­m rozhovoru po návratu domů hovoří o svém případu. Jenže o detailech mluvit nemůže. „Mám zákaz od právníka. Ani vedení Kings jsem nemohl říct, co se stalo. Trošku mě to užírá, protože bych byl rád, kdyby se lidé dozvěděli moji verzi. Jenže nemůžu. O to horší je, když o sobě člověk čte ty nafouknuté věci. Šla mi z toho hlava kolem,“tvrdí. „Je to pro mě obrovská lekce. Myslel jsem, že budu hrát hokej a dostanu se do NHL. Pak se bohužel stane tohle.“

V prvních týdnech se nemohl na nic soustředit. Šel si zaběhat a stále měl v hlavě celý případ. Ani v posilovně se jeho myšlenky nerozptýli­ly. Od úplného zbláznění ho zachránila rodina. „Když jsem se cítil nejvíc na dně, věděl jsem, že budu mít jejich podporu.“

Bartošákov­i se ozval i strýc Radek Bonk, slavný centr se zkušenostm­i z NHL a mistr světa z Vídně 1996. Psali mu i kamarádi hokejisté, třeba brankářský kolega Petr Mrázek, s nímž vyrůstal a každé léto trénuje.

Proti zprávám o suspendaci, které dorazily ze zámoří, podpořilo svého brankáře i vedení Los Angeles. „Mám radost, že ve mě pořád mají důvěru a že se necítím odstrčený, když jsem prošel něčím takovým.“

Kings už navíc jednu podobnou zkušenost mají: Rus Vojnov kvůli domácímu násilí skončil ve vězení a pak USA opustil. Naopak Patrick Kane či Sergej Varlamov vyvázli bez trestu, neboť si jejich partnerky napadení zřejmě vymyslely s vidinou peněz vysouzenýc­h jako újmu.

Jaký byl motiv u Bartošáka doma? „Mám s dívkou zakázaný veškerý kontakt. Rád bych se jí zeptal, co ji k tomu vedlo, ale nemůžu.“

Každopádně cejch raubíře všem zmiňovaným hokejistům – včetně Bartošáka – zůstává. „Jestli se do Ameriky ještě vrátím, tak mě tahle zkušenost jedině posílí,“věří však nadějný brankář.

Verdikt by se měl dozvědět po sezoně, teď se soustředí na hokej. Chce pomoci ostravském­u klubu do předkola play-off a zůstat i v příští sezoně. A pak? Třeba restartuje kariéru, stane se hvězdou, a jak zpívá jeho oblíbená skupina Mňága a Žďorp, „spasí svoji duši“.

— Michael Bereň, Jaroslav Tomas

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia