MF DNES

Pohár plný čísel. Biatlonové součty a odečty Fakta SP po 19 závodech

-

Je to téma, které už týdny pitvají čeští fanoušci. Nakolik ovlivní boj o velký glóbus pravidlo, že na konci poháru se dva nejhorší výsledky škrtají? A nemělo by se proto už od počátku zimy zveřejňova­t pořadí se dvěma škrty?

Ne, nemělo. Jediné oficiální pořadí, jak je evidují biatlonová unie IBU i tiskové agentury, je nyní to se všemi započítaný­mi výsledky.

„Se škrty začneme kalkulovat až před finálovým kolem v Rusku,“říká šéftrenér Ondřej Rybář. „Ano, díval jsem se, jak ty odpočty teď vycházejí. U Gábiny by zatím byly větší. Ale kdyby některý z dalších závodů pokazila, škrtne se jí míň bodů. Proto je prozatím nesmyslné škrty řešit a propočítáv­at je.“

Soukalová by nyní odepsala 8. a 9. místo, tedy 66 bodů. Naopak dvě- ma nejhoršími výsledky Italky Wiererové jsou 20. a 25. místo, odečítala by 33 bodů. A Francouzka Dorinová za 26. a 29. místo jen 27.

Škrty bývaly kdysi také v poháru sjezdařů. V 80. letech lyžařská federace FIS ve snaze po univerzáln­ích vítězích započítáva­la jen čtyři nejlepší výsledky z každé disciplíny s výjimkou kombinací, jež započetla všechny. Teprve od zimy 1987–88 přešli alpští lyžaři kvůli zjednoduše­ní na absolutní součet bodů.

Lyžaři zároveň výrazněji oceňují závodníky na prvních místech, jejich bodová škála je 100 - 80 - 60 - 50 - 45 - 40 bodů, zatímco v biatlonu 60 - 50 - 48 - 43 - 40 - 38.

„To léta kritizuji,“tvrdí Ole Einar Björndalen. „První místo dává v biatlonu příliš malou bodovou výhodu. I když vyhrajete spoustu závo- 1. SOUKALOVÁ 2. Dorinová-Habertová (Fr.) 3. Wiererová (It.) 4. Mäkäräinen­ová (Fin.) 5. Hildebrand­ová (Něm.) 6. Pidhrušná (Ukr.) 7. VÍTKOVÁ 8. Dahlmeiero­vá (Něm.) 883 748 740 647 596 594 552 546 dů, není možné některé kolo vynechat a pošetřit síly. Chápu IBU. Chtějí mít všechny nejlepší biatlonist­y v každém závodě. Z jejich perspektiv­y je toto bodování správné, ale pro sportovce je špatné.“

Rybář naopak bodovou škálu biatlonist­ů hájí. „Dvacet bodů mezi 1. a 2. místem je moc. Náš systém je férovější. Často i když jste desátí, nejste daleko za vítězem. A souboj o glóbus je delší dobu kontaktní.“

Konstantní série výsledků na vysoké úrovni se v IBU cení víc než „skoky“mezi triumfy a umístěními v hloubi pole. Biatlonist­a, jenž z deseti závodů pět vyhraje a v pěti neboduje, získá méně bodů než ten, který pokaždé skončí desátý (300 proti 310). Naopak u lyžařů by měl na kontě 500 bodů a jeho „věčně“desátý protivník pouze 260.

Rovněž systém škrtů šéftrenér Rybář obhajuje: „Přijde mi nespravedl­ivé, aby vás třeba pětidenní nemoc připravila o šanci na glóbus.“

Dříve se biatlonist­ům odečítal nejhorší výsledek z každé disciplíny. Pouze zima 2010–11 se odehrála bez škrtů, ale od té další platí systém s odečty dvou nejhorších závodů.

Šestnáct škrtnutých bodů Němce Fischera přihrálo v roce 2005 glóbus Björndalen­ovi, byť Nor v sedmi závodech sezony nestartova­l.

A před finálovým blokem sezony 2006–07 ztrácela Němka Henkelová, která předtím kvůli nemoci čtyři závody vynechala, dokonce 68 bodů na krajanku Wilhelmovo­u. Ale po uplatnění pravidla o škrtech vyhrála pohár o 13 bodů.

Sehrají škrty podobně významnou roli i letos?

— Tomáš Macek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia