MF DNES

Případ rudé hvězdy. Jaká teď bude Slavia

- Jan Palička fotbalový redaktor MF DNES

Na slavném sešívaném dresu mohly na jaře svítit tři hvězdy. Ta červená nad srdcem je tradiční. Nad ní prosvítá drobounká světlá, která symbolizuj­e historické úspěchy. Za každých 10 titulů se přišívá jedna hvězdička. Zatím Slavia vyhrála titul sedmnáctkr­át.

Velká rudá hvězda číslo 2 se měla objevit na hrudi. Čínský majitel si to přál, ovšem fanoušci se vzbouřili. Vzhledem k tomu, jak Slavii ubližo-

Nová Slavia v této sezoně, to by se rovnalo zázraku. Asi jako se naučit za pár měsíců konverzova­t v čínském jazyce,“uvedl Petr Urbanec, bookmaker Tipsportu. I experti Slavii radí: „Brzděte! Nechtějte všechno hned!“

Osm nových hráčů včetně bývalého sparťanské­ho esa Hušbauera by mělo být garancí zlepšení. Kádr je tak nabitý, že kapitán a srdcař Martin Latka nemá jisté místo v sestavě. Ale co když to nevyjde? Finanční boom úspěch na hřišti nezaručuje. I Slavia už jednu zkušenost má. V srpnu 1991 přišel americký miliardář Boris Korbel, během dvou let utratil miliony, chtěl postavit stadion, jenže nic převratnéh­o nezažil. Vrcholem bylo druhé místo v lize. Korbel kupoval skutečné hvězdy za rekordní částky. Svérázného střelce Biniče z Bělehradu, ruského šikulu Tatarčuka, špílmachra Nečase z Baníku, Spartě vyfouknul Patrika Bergera a ze sparťanské legendy Václava Ježka udělal manažera. První mecenáš českého fotbalu ve Slavii utopil údajně 300 milionů, a kdyby loni na podzim neumřel, mohl čínským nástupcům poradit, ať nedělají stejné chyby. Zlatý rok 1996 se narodil už bez Korbela, i když on k němu položil první základy.

Než nová Slavia prvně kopne do míče (dnes od 18.20 s Brnem), spustila finanční spirálu. V zákulisí zaznívá, že Slavia nabourala obchodní politiku české ligy. I za hráče, jemuž za půl roku končí smlouva, a tudíž by měl být co nejlevnějš­í, klidně nabízí přes 5 milionů, což ruší zavedená pravidla. Přidáte-li k tomu vysoké platy, může se lehce stát, že brzy začne pracovat lidská závist. Jako v éře Korbela, kdy Slavia připomínal­a spíš spolek hašteřivýc­h.

Samozřejmě nejvíc záleží na výsledcích. Pokud bude Slavia vítězit, bude se euforie stupňovat. I proto v klubu zůstal elitní střelec Milan Škoda, jenž dostal pohádkovou nabídku z Asie – 60 milionů čistého za rok a půl! Slavia ho nepustila, protože chce být silná. Za pomoci čínského draka by za pět šest let opravdu mohla na dresu přibýt druhá drobounká hvězdička, která bude symbolizov­at dvacátý titul.

Ale co když se velká slávistick­á revoluce mine účinkem?

Dnes navečer proti Brnu, příští pátek v Jihlavě, pak s Ostravou. Pohodlný los jen zvyšuje euforii, která vládne ve fotbalové Slavii.

 ?? Nové dresy a nový tým, Slavia se pod novým majitelem z Číny netají smělými plány – v lize chce být do čtvrtého místa a po šesti letech opět hrát evropské poháry. ??
Nové dresy a nový tým, Slavia se pod novým majitelem z Číny netají smělými plány – v lize chce být do čtvrtého místa a po šesti letech opět hrát evropské poháry.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia