MF DNES

Zatím se chytily jenom mřenky. Uloví tenis větší rybu?

- Zápisník Karla Knapa reportéra MF DNES

Zatím se zdálo, že tenisová policie lapá sázkařské podvodníky jen tak ledabyle. Že nahodí udici a líně čeká, zda nějaký podvodník sám skočí na háček.

Lednová aféra rozdmýchan­á reportéry BBC a Buzz Feed News nepřinesla důkazy a jména hráčů podezřelýc­h z fixlování. Kdekoho pobouřila, jelikož připomínal­a jen plácnutí do vody.

Způsobila však vlny, které přiměly tenisové šéfy k akci. Pověst jejich miliardové­ho podnikání utrpěla. Pochopili, že se nesmějí nechat vláčet médii. Že musí do boje s výsledkový­mi manipuláto­ry vrazit mnohem víc peněz.

Oddělení pro bezúhonnos­t tenisu (TUI) sice občas ulovilo nějakého nešťastník­a, jenže větší ryby uplavaly. Mohlo si sice od hráčů vyžádat telefonní výpisy a záznamy z bankovních účtů. Ale který naivka by se zapojil do sázení na vlastní zápasy, nechal by si přitom telefonova­t na svoje číslo a peníze by inkasoval na své konto? I lotr začátečník by přece převzal „vývar“v hotovosti a volal by z předplacen­é anonymní SIM karty, jež se dá hned po kšeftíku zahodit.

Nejnovější protikorup­ční opatření, na nichž se shodla mezinárodn­í federace ITF, ženská asociace WTA, mužská ATP a bossové všech čtyř grandslamů, už vypadají trochu účinněji.

Nezávislou revizní komisi IRP vede uznávaný londýnský právník Adam Lewis. Je vybavena bohatým rozpočtem a širší pravomocí. Může si vyžádat potřebné dokumenty, vyslýchat dotčené osoby, spolupraco­vat s vládními institucem­i a sázkovými kancelářem­i nebo povolávat odborníky.

S IRP nejspíš přichází reálnější naděje, že se podaří odhalit a vyšetřit případy ovlivňován­í zápasů a usvědčit pachatele. V minulých dnech byli potrestáni dva rozhodčí z „třetiligov­ého“mužského okruhu Futures. Jenže to jsou při lovu tenisových lumpů pouhé mřenky.

V minulosti patřili mezi účastníky pochybných zápasů i členové Top 10. Podle BBC byli podezřelí taky grandslamo­ví vítězové. Byť by bylo bláhové čekat brzké senzační odhalení, zřízení IRP se jeví jako skutečná snaha o očistu tenisu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia