MF DNES

Další triumf Soukalová vyhrála v USA i podruhé

- Ondřej Novotný, Tomáš Macek reportéři MF DNES

„Tuctové“vítězství Biatlonist­ka Gabriela Soukalová včera slavila 12. triumf ve Světovém poháru. Přestože vyběhla předčasně a při střelbě třikrát minula, do cíle doběhla první.

PRESQUE ISLE Čtyři, tři, dva, jedna... Hlasatel spolu s diváky vyhecoval Soukalovou ke startu do stíhacího závodu. Vyrazila na trať, ale pak se zarazila: Není moc brzy?

„Co mám dělat?“ptala se členů realizační­ho týmu u tratě. Odpověď zněla jednoduše: Jeď! Později vyprávěla: „Bylo to trošku zmatečné. Nejdřív jsem se zapovídala před startem. Pak jsem zjistila, že nemám rezervní náboje. Jenže to už mi zbývaly jen dvě vteřiny na start. Zpanikařil­a jsem. Ale vše naštěstí dobře dopadlo. Nediskvali­fikovali mě a mohla jsem odjet.“

Zase pádila po trati. Zase skvěle střílela, kromě třetí položky, kdy silný vítr rozházel střelbu všech favoritek. A v cíli zase slavila.

Po čtvrtečním sprintu ovládla rovněž páteční stíhací závod. Za rozpačitý start nakonec žádný trest nedostala. A v průběžném pořadí Světového poháru vede před Fran- couzkou Dorinovou-Habertovou už o 135 bodů!

„Jsem hrozně šťastná. Dvanácté vítězství v kariéře. A hlavně mi pořádně pomůže v celkovém pořadí,“hlásala.

Češi včera vůbec měli důvod slavit: v mrazivých teplotách, které klesaly k minus osmnácti stupňům, skončila šestá Veronika Vítková a mezi muži i Michal Šlesingr.

Po sprintech přitom čeští biatlonist­é Světový pohár v Presque Isle ostře kritizoval­i. Nyní se zdá, že úspěšné vzpomínky převáží.

Přijel Super Bowl. Nebo ne?

Starosta Martin Puckett se před startem závodů těšil, jak událost prospěje turistice v desetitisí­covém městě. „Budeme moci sledovat vynikající sportovce přímo u nás. Při- jíždí k nám Super Bowl evropských událostí,“hlásil.

A nebyl sám, kdo o slavnosti amerického fotbalu v souvislost­i s biatlonem v uplynulých dnech mluvil. Jenže Soukalová použila přirovnání s trochu jiným nádechem. To když se zlobila, proč se Světový pohár koná právě v Presque Isle, místě s „nevyhovují­cím zázemím, nevhodným ubytováním a úzkými tratěmi“. „Super Bowl taky nehrajeme v Jablonci,“říkala pro biatlon.cz.

Ve srovnání s evropskými baštami Novým Městem, Ruhpolding­em, Anterselvo­u či Oslem nabízejí závody v USA vskutku zvláštní kulisu. Publikum, které by hromově bouřilo po každé ráně na střelnici? Dav fanoušků, jenž by hnal biatlonist­y do finiše v cílové rovince? Kdepak... „Celou dobu jsem běhal někde po lese zcela sám. Žádní diváci. Ještě že se nebojím medvědů,“říkal Šlesingr po čtvrtečním sprintu.

Mezinárodn­í biatlonová unie (IBU) touží pronikat na nové trhy a šířit popularitu sportu. I proto po předchozí zastávce v kanadském Canmore zavítal Světový pohár do státu Maine na severových­odě USA. Jenže v Presque Isle, kterému se přezdívá Hvězdné město, jsou navzdory osmi měsícům příprav a velkým očekáváním dojmy rozpačité. „Lidé se tu snaží, usmívají se, jsou ochotní, ale podmínky na Světový pohár tady prostě nemají,“řekla Soukalová.

Ač zpanikařil­a na startu, ač na třetí střelbě třikrát minula, znovu byla v cíli první. Biatlonist­ka Gabriela Soukalová vyhrála druhý závod v řadě! „To nebyl Světový pohár, to byl spíš trénink. Celou dobu jsem běhal po lese zcela sám. Žádní diváci. Ještě že se medvědů nebojíme.“Michal Šlesingr, biatlonist­a

 ?? Foto: Petr Slavík, Český Biatlon ??
Foto: Petr Slavík, Český Biatlon
 ?? Foto: Petr Slavík, Český biatlon ?? Zase první Gabriela Soukalová přidala další vítězství ve Světovém poháru a zvýšila náskok v čele celkového pořadí.
Foto: Petr Slavík, Český biatlon Zase první Gabriela Soukalová přidala další vítězství ve Světovém poháru a zvýšila náskok v čele celkového pořadí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia