MF DNES

Špioni oklamali vládu

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

PRAHA Jedenáct dní po návratu Čechů unesených v Libanonu se ukazuje, že zpravodajs­ký cíl jejich cesty byl jiný, než se dosud tvrdilo.

A že o kauze, v níž bylo Česko donuceno pustit Alího Fajáda, Libanonce podezřeléh­o z terorismu, vojenská rozvědka neříká pravdu ani lidem, kteří se na záchraně Čechů podíleli.

MF DNES zjistila, že členové krizového štábu jsou skálopevně přesvědčen­i, že uváděný důvod cesty zpravodajc­e Martina Psíka – získat informace o kuchaři uneseném v Li- byi – je smyšlená legenda. A svědčí o tom i včerejší výrok ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka.

„Pro mě není jasné, proč tajná služba poslala člověka do Libanonu. Určitě ho neposílá se skupinou civilistů. Pro mě je nepochopit­elné, proč se takto hazardoval­o,“prohlásil ministr Zaorálek v pořadu Partie TV Prima.

A to přesto, že je členem Bezpečnost­ní rady státu a byl na několika jednáních krizového štábu, kde armádní špioni svou verzi předložili. Přestože Zaorálkův vládní kolega, ministr obrany Martin Stropnický, pod něhož Vojenské zpravodajs­tví spadá, verzi o „cestě kvůli kuchaři“potvrdil dokonce veřejně.

V zákulisí však zasvěcení historce „předhozené“veřejnosti nevěří. MF DNES to nezávisle na sobě řekli dva lidé, kteří se osobně účastnili jednání krizového štábu, jenž se k libanonské­mu případu scházel.

Argumentů pro to mají několik. Do verze o výpravě pro informace o zmizelém kuchaři nezapadají zprávy od civilní rozvědky (ÚZSI), která na případu rovněž pracuje. „Informace, které na štábu o libyjském případu prezentova­l ÚZSI, do toho, co uvedlo Vojenské zpravodajs­tví, vůbec nezapadaly,“sdělil zdroj MF DNES blízký ministerst­vu zahraničí.

Proti legendě vojáků hovoří i to, že Psík cestoval na své pravé jmé- no, což se vymyká standardům tajných služeb. A na schůzkách krizového štábu zástupci armádní rozvědky kličkovali před otázkami policistů, kteří únos vyšetřují.

„Proto byli všichni naštvaní na zpravodajc­e, že neřeknou, o co šlo. Když se na několika prvních sezeních ukázalo, že z nich nevypadne pravda a spolupraco­vat na jejím odkrytí asi moc nechtějí, řešilo se, co bude dál,“uvedl zdroj MF DNES z krizového štábu.

MF DNES oslovila s žádostí o reakci ministra Stropnické­ho i ředitele Vojenského zpravodajs­tví Jana Berouna. Beroun nechtěl záležitost komentovat, Stropnický vůbec neodpovědě­l.

„Pro mě není jasné, proč tajná služba poslala člověka do Libanonu. Pro mě je nepochopit­elné, proč se tak hazardoval­o.“Lubomír Zaorálek ministr zahraničí

Složení krizového štábu, který se většinou scházel v Černínském paláci, se často měnilo. Základ však tvořili zástupci Vojenského zpravodajs­tví – ředitel Jan Beroun či jeho zástupce Radek Horáček, občas přišli oba. Svého člověka na schůzkách měla také civilní rozvědka ÚZSI a kontrarozv­ědka BIS.

Za ministerst­vo zahraniční­ch věcí byli u jednání náměstek ministra Jakub Kulhánek a šéfka bezpečnost­ního odboru Lenka Kousalová. Když byl ministr Lubomír Zaorálek v Česku, seděl na setkání osobně.

Štáb se nejprve snažil přijít na to, jak je možné, že někdo v Libanonu unesl tak nesourodou českou skupinu: právník a tlumočník „vzali do party“zpravodajc­e a dva novináře. Co vůbec v zemi dělali a proč tam zpravodaje­c vyjel se skupinou civilistů?

Poté, co zástupci vojenské rozvědky odvyprávěl­i svou verzi příběhu – tedy že jejich muž Martin Psík odjel do Libanonu pro cenné informace o uneseném kuchaři – a ostatní účastníci pochopili, že si vojáci budou trvat na svém, začali se na štábu věnovat už jen tomu, jak postupovat dál.

Lidé z vojenského zpravodajs­tví si za příběhem o pátrání po uneseném kuchaři stojí dodnes. K tomu, aby se zdráhali odhalit pravý účel Psíkovy mise, přitom mohou mít dobrý důvod: před civilní rozvědkou by museli rozkrýt detaily svých utajovanýc­h operací. A do toho se žádné tajné službě logicky nechce.

Netrpělivá policie

Později začal na zasedání krizového štábu chodit ještě jeden nepříliš vítaný host – zástupce protimafiá­nského policejníh­o útvaru ÚOOZ, který začal únos pěti Čechů vyšet- řovat jako kriminální případ. A armádní zpravodajc­i se netajili tím, že jim zvědavost detektivů komplikuje práci.

Podle zdroje MF DNES zpravodajc­i chtěli, aby policisté s vyšetřován­ím počkali, až se pětice unesených z Libanonu vrátí. Dotazům vyšetřovat­elů se však nevyhnuli.

„Řeč přišla například na návštěvy Radka Horáčka z vojenské rozvědky u Fajáda ve vězení. Policie řekla, že zjistili, že tam byl. Pro všechny, snad kromě BIS, to byla nová informace. Horáček ani jeho šéf Beroun na to nic neřekli,“uvedl zdroj redakce.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia