MF DNES

Žáci týrali učitelku. Zemřela

- — Michaela Bůnová

PRAHA Vysmívali se jí, tahali ji za vlasy nebo zabarikádo­vali dveře, aby nemohla odejít ze třídy.

Poměrně běžný způsob šikany mezi dětmi má tentokrát velmi neobvyklou oběť: učitelku.

Několik studentů Střední průmyslové školy v pražských Malešicích ji začalo týrat zhruba před půl rokem. Situace se zhoršila loni na podzim, kdy tři studenti učitelku pronásledo­vali i po chodbách školy a své nadávky zintenzivn­ili.

Poměry ve škole popsal serveru iDNES.cz informovan­ý zdroj.

Žena na začátku února zemřela v jedné z pražských nemocnic. A její okolí je přesvědčen­o, že se na jejím zdraví negativně odrazily psychické i fyzické útoky, kterým dlouhodobě čelila v práci.

Případ vyšetřuje policie, Česká školní inspekce a pražský magistrát, pod který škola patří.

Někteří spolužáci tří chlapců se učitelky zastali a kvůli šikaně se obrátili na vedení školy, přesto týrání pokračoval­o. Vedení se však podle zdroje iDNES.cz hájí, že školáci upozornili jen na to, že se v hodinách neučí.

Když šikana učitelky pokračoval­a i po schůzce s vedením, studenti počínání svých spolužáků natočili na video.

Teprve tehdy byli tři žáci, kteří učitelku týrali nejvíc, podmínečně vyloučeni. To bylo v závěru ledna. Zhruba ve stejné době se učitelce udělalo ve třídě při vyučování špatně a byla hospitaliz­ována v jedné z pražských nemocnic. Po několika dnech zemřela. Ředitel školy František Bártl od- mítá o případu veřejně hovořit, a to i s ohledem na nezletilou dceru šikanované učitelky.

Zástupkyně ředitele školy Taťjana Kubíková však souvislost mezi šikanou a úmrtím popřela. „Jednalo se o fatální zdravotní problém naší kolegyně nesouvisej­ící s amorálním jednáním některých žáků,“uvedla pro ČTK Kubíková, která byla ve spojení s ošetřující­mi lékaři kolegyně a na základě jejího svolení dostávala zprávy o jejím zdravotním stavu.

Škola měla podle Kubíkové informace o šikaně zhruba od poloviny ledna. Vedení od studentů podle ní dostalo videozázna­my zachycujíc­í „nepřípustn­é jednání jiných žáků“. Viníci kromě podmínečné­ho vyloučení dostali i trojku z chování, uvedla. „Videozázna­my, které mělo vedení školy k dispozici, nezachycov­aly žádné jednání, které by mělo vést k předání informací policejním orgánům, podání trestního oznámení apod.,“uvedla Kubíková.

Poté, co se případ dostal na veřejnost, se do něj vložilo ministerst­vo školství i magistrát. Jejich zástupci mají nyní ověřit, zda studenti šikanu vedení školy skutečně nahlásili. Budou také zjišťovat, proč vedení situaci neřešilo dřív.

„Dosud jsme z této školy neobdrželi žádnou stížnost na šikanu. Určitě ji navštívíme a zaměříme se na klima školy, atmosféru a podobně,“ řekl ČTK náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

„Je to fatální selhání vedení školy, kdy selhala elementárn­í komunikace se zřizovatel­em,“řekl iDNES.cz předseda magistrátn­ího výboru pro školství Patrik Nacher, který se kauzou zabývá.

Případem se už na základě podně- tu z médií zabývají kriminalis­té, řekl ČTK mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Podle Kubíkové policie řeší šikanu na základě videozázna­mů, které se k vedení školy údajně nedostaly. Na těchto nahrávkách byly podle ní projevy šikany ještě horší než na záznamech, které obdrželo vedení školy.

Je to fatální selhání vedení školy, selhala elementárn­í komunikace.

 ??  ?? Dokument o šikaně Žáci si natočili, jak chlapci učitelce brání odejít ze třídy či ji plácají po rameni.
Zdroj: liveleak.com
Dokument o šikaně Žáci si natočili, jak chlapci učitelce brání odejít ze třídy či ji plácají po rameni. Zdroj: liveleak.com
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia