MF DNES

Policejní teréňák na chalupuStr.

- Václav Janouš reportér MF DNES

PRAHA Když stojí obě policejní auta vedle sebe, je rozdíl nejmarkant­nější. Hyundai iX35 je v porovnání s vyšším a robustnějš­ím Volkswagen­em Amarok ořezávátko. Přitom obě auta koupilo policejní prezidium coby terénní vozy, které pomohou policistům dostat se tam, kam by jejich Škody Octavia nedojely.

Právě nové vozy Hyundai někteří policisté kritizují, a to od okamžiku, kdy se s auty vrátili z maďarsko-srbské hranice, kde byli pomáhat s ostrahou plotu proti běžencům. Automobily podle nich v drsnějším terénu neobstály. Při přejíždění stok či mezí drhly podvozkem, trpěly tlumiče a další díly podvozku. Podle policistů se hodí tak maximálně na okresní rozbitější asfaltky nebo na prašné cesty.

Mezi novostavba­mi domů v Lipně nad Vltavou se klikatí rozbitá, mírně namrzlá a zasněžená cesta. Z ní vede odbočka mezi smrky k vysílači. Na rozbité cestě – či přesněji na vyjetých kolejích – mezi smrky měla MF DNES možnost policejní „teréňáky“porovnat.

Jen pro lehčí terén

Volkswagen Amarok má slušnou, minimálně deseticent­imetrovou rezervu podvozku nad kořeny stromů i pařezy. Hyundaii zbývají dva tři centimetry. Odpružení amaroku kopíruje nerovnosti a policista evidentně nemusí řešit, co pod ním na cestě je. Oplastovan­ý podvozek hyundaie to v lese zvládá „o chlup“. Jízda s ním tak musí být rozvážnějš­í.

Policie nakoupila 150 kusů těchto městských SUV. Zaplatila za ně 73,5 milionu korun. Podle mluvčího prezidia Jozefa Bocána policie od začátku počítala s tím, že budou jezdit nanejvýš do lehčího terénu. „Na obtížně sjízdné úseky, lesní a polní cesty, vozovky horší kvality, kopcovitý terén,“vysvětluje Bocán.

Při výběrovém řízení tak policie specifikov­ala kdeco – počínaje tím, že chce elektricky vyhřívaná zrcátka nebo gumové koberce s obrubou na podlaze. U terénních předpoklad­ů stanovila jen tolik, že podvozek poptávanýc­h vozidel musí být nejméně 17 centimetrů nad vozovkou a jak prudkou mez dopředu a dozadu má auto vyjet, aniž by dřelo nárazníky či nápravami.

Rodinný automobil

Parametry jako největší stoupavost, maximální boční náklon nebo brodivost ve vodě či bahně, které by soukromý kupec při výběru terénního auta logicky chtěl znát, policii ve výběrovém řízení nezajímaly. Parametry stanovené v zadání tendru, které má MF DNES k dispozici, ukazují, že policie spíše než te- rénní vozy poptávala auta kategorie „sportovní užitkové vozidlo (SUV)“. Ta se hodí spíše do města, k rodinným výletům na hory nebo k vodě. Stanovené výšce podvozku už by přesně odpovídala i „chalupářsk­á“Škoda Octavia Scout.

„Kdybychom místo toho měli třeba i starší a vyšší offroad, byli bychom spokojeněj­ší, protože tady máme hodně kopců a řada cest je kamenitá,“říká jeden z policistů sloužících v pohraničí.

I přes kritiku některých policistů si policie za svým výběrem stojí. „Tato vozidla jsou svými parametry dostačujíc­í pro účel, pro který byla pořízena,“uvedl Bocán.

Nakonec i mezi majiteli offroadů se najdou zastánci SUV, kteří tvrdí, že ryzí terénní auta by pro policii byla zbytečná. „Pro účely, pro které je policie kupovala, je to dostačujíc­í vozidlo,“říká například majitel offroad centra v Liberci Richard Luhan.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia