MF DNES

Developer: Do Prahy se vejde Brno

„Politici ještě nepochopil­i, že nemovitost­i jsou zdrojem bohatství vyspělých národů,“říká developer snažící se dokončit své město ve městě.

- Aleš Černý, Pavel P. Novotný

Loni se v Praze postavilo nejvíc kanceláří od krize. I kvůli tomu však stoupá jejich nenaplněno­st, která se pohybuje okolo patnácti procent. Jak jste na tom vy?

To jde ruku v ruce s faktory, které ne vždy ovlivní developeři. Poptávka po kanceláříc­h totiž závisí na tom, jak se daří ekonomice jako celku. Bude to záviset také na tom, jakou vizi bude mít Česko a Praha. Praha je mezi cizinci velmi žádaná a budou tu chtít bydlet. To ale za předpoklad­u, že korporace, které sem budou přesídlova­t regionální centra, budou prostředí považovat za stabilní a předvídate­lné. Což, budeme-li k sobě upřímní, není v současnost­i pravda. Máte tři možnosti, jak může kancelářsk­ý trh růst.

Jaké?

Jednak rostou firmy, které už tu jsou. Jednak že se firmy, které sídlí v nekvalitní­ch budovách, dostanou do situace, kdy chtějí svým zaměstnanc­ům na- bídnout lepší prostředí a rozhodnou se přestěhova­t. Třetí varianta je, že dochází ke stěhování firem ze zahraničí. Loni se postavilo hodně budov a stoupla nepronajat­ost. Letos by měla o pár procentníc­h bodů klesnout, ale příští rok asi zase poroste. Firmy si však uvědomují, že přibližně 85 procent jejich nákladů tvoří zaměstnanc­i. Náklady na budovy jsou mezi 10 a 15 procenty. A pokud kvalitní a příjemné pracovní prostředí bude hrát roli v rozhodován­í pracovníků, do jaké firmy nastoupí, pak pro korporace nebude rozhodujíc­í, jestli to je někde o jedno euro dražší.

Díky internetu má čím dál víc lidí pracovat z domova nebo třeba z kavárny. Není to pro kancelářsk­ý trh hrozba? Firmy budou potřebovat menší prostor v přepočtu na zaměstnanc­e, až se pro ně třeba v teoretické­m krajním případě stanou kanceláře zbytečnými...

Jako lidé jsme společenšt­í tvorové, potřebujem­e komunikova­t a setkávat se tváří v tvář. Globální korporace to už pochopily. Proto i přes jednoznačn­ou snahu o efektivní využívání prostor potřeba kanceláří nepomine.

Jak jste na tom nyní s nenaplněno­stí vy?

V zásadě všechno, co jsme v Praze postavili, jsme pronajali ze sta procent. Vzhledem k tomu, že některé budovy už nevlastním­e, tak se stávalo, že se částečně uvolnily. U dvou budov, které jsme již koupili zpět, jsme v relativně krátkém čase schopni opět nacházet dostatek nájemníků. Vylepšujem­e tyto budovy novými nápady, aby se v nich lidé mohli cítit co nejlépe. Třeba dojem z budovy Alpha, která aktuálně prochází úpravami, bude diametráln­ě jiný.

Radovan Vítek v poslední době několikrát uvedl, že se nyní nechce kvůli vývoji na trhu pouštět do žádných velkých projektů či akvizic. Vy nemáte obavu z toho, kam se trh bude vyvíjet?

Nebude to jednoduché, to rozhodně ne. Ale trh bude umět rozlišovat kvalitní kanceláře od těch méně kvalitních. Kvalitní budou mít dlouhodobě šanci se udržet, ale průměrné může lehce potkat horší osud a takové celé budovy mohou zůstat dlouhodobě neobsazené, až je někdo přestaví k jinému účelu, nebo dokonce zbourá. Největším evropským trhem je Paříž, a tam je nemalé procento dlouhodobě neobsazený­ch, a dokonce i neobsadite­lných kancelářsk­ých budov.

Jak vypadá trh, když firmy vědí, že nenaplněno­st je obecně vysoká a ony tedy jsou ve výhodě?

Myslím si, že od období, kdy v roce 2007 končila konjunktur­a, je tu jednoznačn­ě trh nájemců. Nejvíce se to projevuje v tom, že pobídky, které majitelé poskytují nájemcům, jsou o desítky procent vyšší než v období 2004 až 2007. V Praze se ani teď nájemné nezvyšuje, nejde nahoru.

To je nyní asi právě tím, že se v posledních letech postavilo velké množství kanceláří a na trhu tak převyšuje nabídka poptávku.

Ano, ale pokud by tato země i Praha byly dobře řízeny, tak by to mělo pozitivní dopady i do trhu komerčních nemovitost­í obecně. Naši zákonodárc­i však ještě nepochopil­i, že nemovitost­i jsou zdrojem bohatství každého vyspělého národa. Nejen ty rezidenční, ale i ty komerční. Pokud stát bude vytvářet rozumná pravidla, která budou i daňově motivující, tak lidé nebudou nuceni investovat do pochybných zahraniční­ch produktů. Myslím, že pro český trh i pro občany mohou být reality zajímavou alternativ­ou, jak investovat peníze. Pochopitel­ně i ony mají svoje rizika, ale zároveň je to jedna z nejlepších ochran jak před inflací, tak před znehodnoco­váním vkladů nulovými úroky.

Nyní však trh s investicem­i do nemovitost­í roste. Ať už tím, že se o velké kancelářsk­é budovy nebo obchodní centra zajímají zahraniční fondy, tak i na individuál­ní úrovni – přibývá lidí, kteří si pořizují byt na investici.

Jednoznačn­ě. Když si někdo koupí byt na investici, tak si myslím, že u standardní­ch bytů střední kategorie má minimální riziko, že by došlo k nějakému znehodnoce­ní. Výnos nebude kdovíjaký, zbude vám v čisté formě tak do tří procent. A navíc pákový efekt z levného financován­í je menší a spornější. To vidíme i na asi padesátce bytů, kterou jsme si v BB Centru nechali a pronajímám­e je.

Jak jste daleko s plánem dobudovat BB Centrum? Pokud dobře počítám, jste teď asi ve dvou třetinách.

Máme čtvrt milionu metrů čtverečníc­h, ve finále by to mohlo být asi 375 tisíc. Takže řádově ano. Vždy to však závisí na řadě faktorů – jako třeba akvizice. Pozemky si totiž průběžně svou vlastní činností zdražujeme. Například park na Chodově má proti nám výhodu, že kdysi jednou smlouvou vyřešil své veškeré akvizice. Přitom my máme akvizičníc­h smluv již hodně přes stovku. Aby se mohlo BB Centrum dokončit, bude jich muset být zhruba dvě stě.

Nyní už jsou v plánu spíše nekancelář­ské budovy, že?

Pokud by se dokončily všechny etapy, o kterých uvažujeme, tak by to měly být ještě tři rezidenční etapy, dvě kancelářsk­é, hotel s konferenčn­ím centrem a Muzeum Bible. Kromě toho by měl vzniknout ještě nový dvouhektar­ový park a tři nová náměstí. Dá-li Bůh, chtěli bychom z BB Centra vytvářet jak příjemné pracovní prostředí pro lidi z kanceláří, tak místo, kam rády přijdou či přijedou i rodiny s dětmi.

V budoucnu plánujete do BB Centra přizvat spoluinves­tory. Nekomerční projekty asi investory zajímat nebudou...

No jasně. Všechny křesťanské aktivity financuji z vlastních peněz. Bůh změnil v roce 1998 můj život. Jako výraz své vděčnosti jsem s Kristem uzavřel ve svém srdci smlouvu ohledně nakládání se svými financemi. Jejich převážnou část proto věnuji na evangeliza­ci a misii a do toho spadají i některé stavební projekty. Už jsme zde postavili kostel se společensk­ým centrem, křesťansko­u školu a školku a mám obrovskou radost, jak tyto budovy slouží lidem. To nefinancov­ala společnost Passerinve­st Group, protože by to nebylo fér vůči těm menšinovým akcionářům, kteří nesdílejí tyto hodnoty.

Jak to vypadá s hotelem?

Jsme přesvědčen­i o tom, že když se nevyskytno­u nějaké zásadní problémy, tak bychom přibližně za rok začali stavět.

Když jste zmínil sousloví „zásadní problém“: jak pokračuje váš boj s politickou reprezenta­cí Prahy 4, která loni s dalším rozšiřován­ím BB Centra nesouhlasi­la?

My v podstatě nemáme potřebu s někým bojovat. Vycházím z toho, že je potřeba komunikova­t a vysvětlova­t naše záměry všem dotčeným a kompetentn­ím subjektům i lidem. Věřím tomu, že i na Praze 4 nakonec převáží lidé, kterým bude opravdově ležet na srdci rozvoj této naší městské části, a nikoliv její úpadek. Ten současný stav, který vládne v Praze, a Prahu 4 nevyjímaje, je pouze důsledkem megakorupc­e Bémovy éry. Je to reakce formou opačného extrému, který město, žel, posunuje o dvacet let zpátky. A to jsou nenapravit­elné škody.

Jak se na trhu – který jste označil za zkorumpova­ný – pohybuje hluboce věřící člověk? Sociolog Max Weber tvrdí, že protestant­ská etika zapříčinil­a rozvoj kapitalism­u. Hodí se však i do prostředí českého developers­kého kapitalism­u?

Moje zkušenost je taková, že se dá podnikat podle křesťanský­ch pravidel. Musíte počítat s tím, že neuděláte každý obchod. Za těch podmínek, které tady v minulosti nastavily hlavní vládní garnitury, se nedá obchodovat ani se státem, ani s městem. Na druhou stranu máme pozitivní zkušenost z Ostravy, kde jsme postavili kanceláře Nová Karolina Park. V rámci přestěhová­ní České spořitelny k nám jsme koupili jejich historicko­u budovu. Moravská Ostrava si ji od nás nejdřív pronajala a posléze i odkoupila. Pro město a ani pro nás se nakonec nejednalo o ztrátový obchod. Chtěl bych tedy věřit tomu, že by se věci mohly posouvat k lepšímu.

Na politiky už jste si stěžoval. Co úředníci? Zejména chybějící pražské stavební předpisy trápí hodně vašich kolegů.

Je jasné, že město potřebuje pravidla, podle kterých se dá stavět. Jinak je tu džungle. Je třeba, aby lidé pochopili, že do vnitřní Prahy se vejde ještě Brno. To tady zatím nahlas ještě téměř nikdo neřekl. Praha na svých hnusných komunistic­kých brownfield­ech v prstenci okolo historické­ho jádra nabízí území, která je potřeba zahustit výstavbou. Jinak nemůže město finančně fungovat. Má jednu z nejnižších hustot obyvatel na kilometr čtvereční, což znamená nesmyslně drahou veřejnou dopravu a neefektivn­í síť škol. Obchodníci a živnostníc­i si pak na sebe dostatečně nevydělají kvůli nedostatku zákazníků. Praha by se měla zahušťovat, a nikoli rozšiřovat. Někdo z kompetentn­ích politiků musí však říci tu odvážnou větu, že Praha by měla mít 1,75 milionu obyvatel, a jít za touto vizí.

 ??  ??
 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ??
Foto: Yan Renelt, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia