MF DNES

Vrtěti Psíkem aneb mnoho rolí Alího F.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Vydal by ministr spravedlno­sti Robert Pelikán Alího Fajáda do USA, nebýt únosu pětice Čechů? A mohl by to vůbec udělat? Odpověď na tuto otázku je složitější, než se na první pohled zdá. A nejde tu jen o zákoutí vydávacího práva, ale spíš o to, zda je Fajád opravdu obchodník se zbraněmi, které měly zabíjet americké občany, anebo jenom agent libanonské tajné služby, který řečmi o dodávkách zbraní sledoval splnění své zpravodajs­ké hry. Ve druhém případě by ho Češi zřejmě nesměli vydat ani podle vlastních pravidel – vydává se jen ten, jehož čin je i z pohledu českých zákonů trestný.

Sám Fajád i jeho obhájci předestíra­jí právě verzi o zpravodajc­i zatčeném při plnění úkolu. A dokládají to konkrétním­i dokumenty.

Do Prahy pro informace

Důležité je, že americká protidrogo­vá agentura DEA několik let hrála hru s někým jiným – Farouzim Jaberem a Chálidem Marabím, s muži, již pak skončili ve vězení s Fajádem.

Američané dva roky trpělivě sledovali každý jejich krok a podařilo se jim dát dohromady poměrně přesvědčiv­ý důkazní materiál. Například o tom, že se Jaber s Marabím podíleli na praní špinavých peněz.

O možném obchodu se zbraněmi se oba muži začali s nastrčeným­i americkými agenty bavit teprve v roce 2013, tedy o dva roky později. Vyplývá to z části písemných důkazů k Fajádovu případu, které MF DNES prostudova­la. Z dokumentů, které tuzemským úřadům zaslali vyšetřovat­elé z USA, je patrné, že obchod se zbraněmi do Kolumbie, kvůli kterému Američané chtěli Fajáda vydat, se dojednával až do listopadu 2013 bez Fajádovy účasti.

Fajádova verze příběhu je proto následujíc­í: ve chvíli, kdy se na něj obrátil Farouzi Jaber, muž, kterého do té doby neznal, s žádostí o schůzku, spojil se Fajád se svým řídícím důstojníke­m v libanonské tajné službě Alím Nuredínem. Chtěl od něj, aby špioni v Libanonu sehnali informace, o koho vlastně jde a jak má Fajád dál postupovat.

Po několika dnech přišla z Libanonu odpověď: Jaber je nebezpečný, dávej pozor, ale na schůzku jdi, potřebujem­e vědět, co má za lubem.

Fajád tedy měl za úkol sehrát zpravodajs­kou hru. V takovém případě mohl s domnělými teroristy naoko vyjednávat, aby získal jejich přízeň. A informace o tom, co chystají, pak předat do Libanonu.

Původní Fajádovy plány nalákat Jabera do Libanonu nevyšly. Jaber se chtěl setkat na neutrální půdě ve středu Evropy. První schůzka byla ve Varšavě, další v Praze. Na ni Fajád kývl podle svého advokáta Jana Švarce proto, že zde měl domluvené pracovní jednání za ukrajinsko­u zbrojařsko­u společnost Ukrspecexp­ort, ve které byl poradcem ředitele.

Jak schůzka dopadla, je už známé: Fajád spolu s Jaberem a Marabím skončili v české vazbě.

Dostat ho do rukou

Fajádův životopis dává příliš velký prostor pro různé interpreta­ce toho, proč na pražskou schůzku šel, i toho, proč by se Američanům hodilo „dostat ho do rukou“.

Měl výtečné informace o ukrajinské­m zbrojním průmyslu, byl důstojníke­m libanonské tajné služby a také poradcem později svrženého ukrajinské­ho prezidenta Janukovyče.

Nápovědou může být role Jabera, muže, který nechtěl být z českého vězení jako jediný vrácen do Libanonu a radši si zažádal nejprve o azyl v Česku a posléze o vydání do USA. Je tedy možné, že s Američany spolupraco­val již dříve. A že jeho úlohou mohlo být do případu Fajáda vtáhnout.

 ?? Výměna před kamerami Ve třetí únorový den odlétl vládní speciál do Libanonu pro pětici propuštěný­ch Čechů. O den později opustil Prahu i Alí Fajád. Foto: MAFRA ??
Výměna před kamerami Ve třetí únorový den odlétl vládní speciál do Libanonu pro pětici propuštěný­ch Čechů. O den později opustil Prahu i Alí Fajád. Foto: MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia