MF DNES

Diagnóza z kapky krve? Firma radši přestala

- Martin Biben reportér MF DNES

PRAHA Společnost Mikroskopi­cké vyšetření, která lidem nabízela, že odhalí příčiny jejich zdravotníc­h problémů díky rozboru jediné kapky krve, zavřela svou provozovnu v Praze. Stalo se tak poté, co u ní tuto „ultramoder­ní“metodu otestovala MF DNES. Pokus odhalil, že rozbor kapky krve není rozhodně spolehlivý.

Podle reklam, které ke zmíněné- mu vyšetření lákají, dokáže odborník pomocí speciálníh­o Darkfield mikroskopu během pár minut odhalit příčinu pacientový­ch problémů. Loni v říjnu test podstoupil i reportér MF DNES. Za 1 500 korun dostal soupis diagnóz, které by podle názoru odborníků z hematologi­ckého ústavu nejspíš nepřežil. Jeho klasické rozbory krve přitom vyšly v pořádku a cítil se zdráv.

Po dalším článku, ve kterém ministerst­vo zdravotnic­tví označilo vyšetření za diagnostic­kou péči, ke které je nutná zvláštní licence, se o firmu začal zajímat i pražský magistrát. Společnost Mikroskopi­cké vyšetření takové povolení neměla, hrozila jí tak až milionová pokuta.

Majitel firmy Roman Kozár se nejprve bránil tím, že diagnózy ani léčbu neprovádí. „Máme za to, že zdravotní služby neposkytuj­eme. Nesnažíme se naše klienty léčit ani neprovádím­e diagnostik­u nemocí jako takových,“uvedl loni v říjnu.

Posléze však změnil názor a provozovnu v Maceškově paláci na pražských Vinohradec­h dočasně uzavřel. „Opatřujeme si oprávnění k poskytován­í zdravotníc­h služeb a předpoklád­áme, že ho v brzké době získáme. Do doby jeho získání službu mikroskopi­ckého vyšetření krve neposkytuj­eme, respektive jsme poskytován­í této služby pozastavil­i,“uvedl Kozár.

Firma nyní čeká na schválení provozního řádu od hygieniků, poté pošle žádost na pražský magistrát. „Obecně ale trváme na tom, že mikroskopi­cké vyšetření krve samo o sobě není zdravotní službou. Nechceme ovšem, aby na nás ulpívalo jakékoli podezření, že služby neposkytuj­eme legálně, proto jsme se rozhodli splnit přísnější standardy, než je podle našeho přesvědčen­í nutné,“dodal Kozár.

Na řadě je magistrát

Podle tiskového mluvčího magistrátu Víta Hofmana má odbor správních činností ve zdravotnic­tví prošetření společnost­i v plánu. „Bude to v blízké době,“uvedl. Jak záležitost dopadne, nelze sice nyní nijak předvídat, vyšetření, které experti označili za nevěrohodn­é

Už bych neměl žít a odporující medicínský­m poznatkům, by se však mělo dostat pod větší kontrolu.

Nabídky různých zdravotnic­kých vyšetření, receptů a léků by měly prověřovat i ministerst­vo zdravotnic­tví či Státní zdravotní ústav. Dělají to však podle tiskové mluvčí ministerst­va zdravotnic­tví Štěpánky Čechové jen na základě udání, která zatím v případě mikroskopi­ckých vyšetření krve nepřicháze­la.

Nynější potíže jedné společnost­i se mohou dotknout celého obchodu s mikroskopi­ckými rozbory kapky krve, které nabízí na internetu řada firem v ceně od 1 500 do 2 000 korun.

„Dle zákona se zdravotní službou rozumějí i konzultace, jejichž účelem je posouzení individuál­ního léčebného postupu, popřípadě navržení jeho změny nebo doplnění, a další konzultace podporujíc­í rozhodován­í pacienta,“uvedl právník Sdružení obrany spotřebite­lů Tomáš Palla. Je přitom jisté, že hodně firem, které nabízejí toto vyšetření, k tomu oprávnění nemají.

 ?? Reportér MF DNES Martin Biben obdržel po vyšetření soupis diagnóz, které by sotva mohl přežít. ??
Reportér MF DNES Martin Biben obdržel po vyšetření soupis diagnóz, které by sotva mohl přežít.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia